Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kalesija: Deminirano 2,3 miliona m2 površine na Visu

Preuzmite sliku

Oružane snage Bosne i Hercegovine danas su na brdu Vis općinskom načelniku Seadu Džafiću predale na korištenje više od 2,3 miliona kvadratnih metara deminirane površine.

Vis je sada čista zona što Općini pruža mogućnost da u budućnosti ulaže i razvija turizam na toj lokaciji.

– Predstavnici Oružanih snaga BiH uz podršku BH MAC-a očistili su zaista velike površine i hvala im na tome u ime svih naših građana. Ranije smo krenuli sa deminiranjem na Lisači i to ćemo privesti kraju, a poslali smo molbu da jedan tim krene sa deminiranjem u Seljublju. Očekujemo da i to privedemo kraju i da u naredne četiri godine Kalesija bude čista zona – kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Šef regionalnog ureda BH MAC-a Irfan Pehlić naglašava da je ovaj način deminiranja najnovija metoda koja se koristi u BiH.

– Mogu slobodno reći da je to budućnost. Mi smo na zahtjev Općine Kalesija napravili projekat deminiranja ove površine, učestvovali smo u prikupljanju informacija i 2,5 godine smo pratili rad Oružanih snaga. U tom periodu nismo imali nijedne nesreće, a pronađeno je više od 170 minsko eksplozivnih sredstava, od čega je najveći broj nagaznih mina – naveo je.

Predstavnici Oružanih snaga BiH danas su na primopredaji deminiranog terena upoznali prisutne o metodama koje su korištene prilikom čišćenja ovog lokaliteta istakavši da su zahvalni predstavnicima Civilne zaštite Kalesija te općinskom načelniku, koji su pružili pomoć u pronalaženju osoba s informacijama o određenim lokalitetima mina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje