Petak, 3. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako je Tužilaštvo TK razbilo kriminalnu grupu u Fortuni: Prikupili hiljade dokaza i iza rešetka stavili četiri osobe

Više od četiri hiljade dokaza i stavljanje dosad četiri osobe iza rešetaka, epilog je rada Tužilaštva Tuzlanskog kantona koje je u okviru predmeta Fabrike obuće Fortuna iz Gračanice razbio kriminalnu grupu koja je ovaj privredni subjekt oštetila za 4,5 miliona konvertibilnih maraka.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli u proteklom periodu formiralo je četiri predmeta koja su vezana za oblast privrednog kriminala, organizovanog kriminala i korupcije. Svi oni će, zahvaljujući uvođenju nekonvencionalnih metoda saznanja dobiti svoj konačan epilog.

Ovakvom metodom saznanja prije nešto više od godinu i po dana formiran je predmet vezan za Fabriku obuće Fortuna iz Gračanice. Nakon 13-mjesečnog istraživanja prikupljeno je četiri hiljade dokaza, a na optuženičkoj klupi se našlo sedam osoba, od kojih je za četiri već izrečena zatvorska kazna, a naređeno je i oduzimanje protivpravno stečene imovine.

Kako je navedeno u optužnici, direktor Fortune Safet Pjanić osnovao je kriminalnu grupu koja je osnivala paralelne i vezane firme, Fortex, Fortob i Fortunatto, koje su iskorištavale privredni potencijal i sve poslovne veze Fortune.

Kriminalnim radnjama Fortuna je oštećena za oko 4,5 miliona KM, a nakon određenih saznanja do kojih je došao postupajući tužilac Ćazim Serhatlić otvoren je predmet u okviru kojeg je prikupljeno četiri hiljade dokaza.

Na prikupljanju dokaza radio je istražni tim u kojem su se nalazili službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te Porezne uprave FBiH.

Serhatlić pojašnjava da je u ovom predmetu nakon formiranja istražnog tima pokrenuta finansijska istraga u okviru koje se došlo do saznanja da direktor Fortune Safet Pjanić skupa sa direktorom firme Fortob i članom uprave Fortune Ibrahimom Muharemovićem ima otvorene bankovne račune u Sloveniji koji su posredstvom međunarodne saradnje s tamošnjima agencijama uspješno blokirani.

„Nakon istraživanja u trajanju od 13 mjeseci optužnica u ovom predmetu je podiguta 20. decembra 2017. godine. Redžo Delimehić, Husein Nurkić, Aliji Nurkić i Safet Pjanić su sa Tužilaštvom TK sklopili sporazum o priznanju krivice te su osuđeni na kazne zatvora, a naređeno je i oduzimanje protivpravno stečene imovine“, rekao je Serhatlić te naglasio da je Pjanić osuđen na pet godina zatvora uz oduzimanje stečene imovinske koristi u iznosu od 227.000 KM.

Sudski epilog uskoro trebaju dobiti i Bakir Pjanić, Ibrahim Muharemović i stečajni upravnik Muhamed Hodžić koji se tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave.

Na ovakav način, iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona su poručili da se žele uhvatiti ukoštac s razbijanjem grupi koje se bave organizovanim kriminalom, ali poslati poruku da ne postoje nedodirljivi.

Ovo su potkrijepili činjeniciom da je pokrenut postupak i protiv zamjenice predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesne Švancer koja je osumnjičena za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Švancer se sumnjiči da je u svojstvu članice Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počinila produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Naime, ona je, prema optužnici, nevladnim organizacijama davala grantove Parlamenta FBiH pa tražila polovinu iznosa. S obzirom da je riječ o pritvorskom i predmetu koji je izuzetno složen po poziciji na kojoj se nalazila osoba u vrijeme za koje je osumnjičena, glavni kanonalni tužilac u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli Tomislav Ljubić, trenutno ne može iznositi detalje vezane za ovaj slučaj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje