Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako je govorio general Jovan Divjak: ‘Da se zarati, opet bih branio Bosnu još jače!’

Preuzmite sliku

Danas je u Sarajevu je u 84. godini preminuo bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Kasnije je također završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu. Rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 • Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine. Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

  Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva 2019. godine general Jovan Divjak bio je gost Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem na FACE TV gdje ga je Hadžifejzović pitao zašto je Beograđanin Jovan Divjak stao u odbranu Sarajeva, u odbranu nestanka naših vrijednosti pa i u odbranu nestanka jednog naroda.

  “To je bila moja profesionalna dužnost. Moj otac je rodom iz Bosanske Krupe. 2/3 svog života pripadam ovom gradu i svemu onome što je dobro. 27 godina sam odgajao generacije i u ni jednom od mojih učenja I predavanja nije bilo ni mržnje niti osvete. Pokušavao sam da ih naučim dobru. Učio sam vojnike u ratu da ne upotrebljavaju prvi oružje već samo u odbrani. Da nikome ne ugroze pravno na život” – govorio je general Divjak u emisiji.

  Na pitanje da li bi oept napravio isto, Divjak je kazao:

  “Još jače bih sada sa iskustvom, kaže, opet branio sebe, svoju porodicu, komšiluk i grad. Mnogi kažu da bi otišli ponovno. Mislim da je one koji su otišli za vrijeme rata, sramota kada prođu ovim gradom koji sada živi svoju historijsku kulturu, grad koji nije od jučer. I ne uče svoju djecu da uče balkanske jezike. Ipak, koliko jezika znaš toliko više vrijediš.”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,