Ponedjeljak, 21. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako CIA vidi Bosnu i Hercegovinu?

Bosna i Hercegovina je važna tranzitna tačka u transportu heroina i marihuane u Zapadnu Evropu, stoji u izvještaju američke Centralne obavještajne organizacije (CIA).

CIA Bosnu i Hercegovinu smatra i rajem za pranje novca zbog neregulisane ekonomije zasnovane na trgovanju kešom, kao i slabašnom policijskom snagom i visokom stopom korupcije.

Centralna obavještajna agencija američke vlade, koja se primarno bavi prikupljanjem i analizom podataka o stranim vladama, korporacijama i pojedincima, u svom online izdanju nazvanom The World Factbook, odnosno Svjetska knjiga podataka, dala je generalni osvrt na Bosnu i Hercegovinu, piše portal Fokus.ba.

Nakon uvodnog “časa historije” u kojem opisuje težak put BiH ka nezavisnosti i otcjepljenju od Jugoslavije, te geografskih i demografskih podataka, CIA-in dokument o Bosni i Hercegovini prelazi na opis ekonomske i sigurnosne situacije u državi.

 • Opisujući ekonomiju kao tranzicijski tip sa limitiranim reformama tržišta, zavisnu od izvoza metala, energije, tekstila i namještaja, ali i strane pomoći, navode i poteškoće na koje nailazi zbog političkih problema.

  Razloga za tešku ekonomsku situaciju je nekoliko. Visoko decentralizirana vlada sprječava ekonomske reforme, a prekomplikovana birokratija i iscjepkano tržište obeshrabruju strane investitore.

  Strane banke, pretežito austrijske i italijanske, kontrolišu bankarski sektor, iako u Republici Srpskoj vlada domaća banka.

  CIA navodi da je od završetka rata 1995. godine Bosna i Hercegovina stabilno ekonomski napredovala, ali je 2008. globalna svjetska kriza narušila taj napredak.

  Najveći makroekonomski problem je visoka nezaposlenost.

  U dokumentu se kao ekonomski prioriteti navode ulazak u Evropsku uniju, ojačavanje fiskalnog sistema, reforma administracije, ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju i ojačavanje privatnog sektora.

  CIA Bosnu i Hercegovinu smatra važnom tranzitnom tačkom za transport heroina i marihuane u Zapadnu Evropu, kao i idealnom za pranje novca zbog ekonomije zasnovane na plaćanju kešom, ali i zbog slabe policije i visoke stope korupcije.

  Centralnu obavještajnu agenciju osnovao je 1947. godine tadašnji američki predsjednik Harry Truman, kako bi djelovala kao glavna državna obavještajna služba i prikupljala te analizirala podatke o stranim akterima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,