Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako bh. ambasadori troše novac: Kolačići u kajmaku, jagnjeća džigerica, šarena dolma, klepe, domaća tarhana…

Preuzmite sliku

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je od Ministarstva vanjskih poslova BiH dostavu finansijskih izvještaja za tri Ambasade BiH po metodi slučajnog uzorka (Beč, Berlin i Bern).

Troškovi koje se prave u diplomatsko-konzularnim prestavništvima u Beču, Berlinu i Bernu su poražavajući, pokazalo je izvještaj pristaigao od Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Isti je zatražio poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut za tri ambasade BiH po metodi slučajnog uzorka za šestomjesečni period oktobar 2018. – mart 2019., a s ciljem vršenja parlamentarnog nadzora nad troškovima diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, kao i uloge MVP BiH u monitoringu svojih ispostava u inostranstvu.

U sva tri slučaja, a posebno u Beču (ambasador Kozarić) i Berlinu (bivša ambasadorica Gudeljević), uz račune za reprezentaciju nisu dostavljani akti vezani za opravdanost troškova, iako eksplicitne instrukcije MVP BiH propisuju da „Svaki račun za reprezentaciju treba da sadrži elemente opravdanosti poslovnog događaja u čiju svrhu je nastao trošak reprezentacije, potpis ovlaštenog lica i spisak gostiju, a kod organizacije prijema detaljan izvještaj“.

Arnaut je stoga postavio dopunska pitanja MVP BiH zbog čega to ministarstvo toleriše praksu po kojoj računi za reprezentaciju – i pored enormnih iznosa – od svih navedenih elemenata u pravilu sadrže samo potpis ovlaštenog lica, odnosno ambasadora.

Arnaut je također zatražio odgovor po kom osnovu je MVP BiH odobrio troškove reprezentacije ambasadora BiH u Beču koje je navedeni napravio u Sarajevu, van svog područja akreditacije, u iznosu od 370,13 KM, koji račun uključuje proizvode poput „kolačića u kajmaku“, „jagnjeću džigericu“, „šarenu dolmu“, „klepe“, „domaću tarhanu“, ali ne sadrži „elemente opravdanosti“, kao ni “spisak gostiju”, kako to eksplicitno nalažu instrukcije MVP BiH? Također je postavljeno pitanje zašto je MVP BiH odobrio troškove oproštajnog prijema za ambasadoricu Gudeljević iako uz račun nije dostavljen “detaljan izvještaj”.

S obzirom na sve navedeno, Arnaut je od MVP BiH zatražio informacije koje će konkretne mjere poduzeti po ovim pitanjima, kao i detaljnu analizu prakse ovih, ali i svih drugih DKP BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,