Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kadrija Kolić: Fahrudin Solak izložen neviđenoj medijskoj torturi

Preuzmite sliku

Advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić kazao je na sinoćnjem ročištu o određenju pritvora kako je Solak iznio aktivnu odbranu te da su netačni i zlonamjerni navodi da je uništavao dokaze.

Rekao je kako mu je čast poznavati prvoosumnjičenog (Fadila Novalića) i drugoosumnjičenog (Fahrudina Solaka). Kolić je pojasnio kako je Solak pribavio kopiju snimaka video nadzora za potrebe odbrane, a nije je uništio, te da se svjesno krši pravo na odbranu njegovog branjenika – „na djelu je školski primjer grubog kršenja presumpcije nevinosti za sve osumnjičene.“, tvrdi Kadrija Kolić.

Pojašnjavajući situaciju sa postojanjem dva ugovora, Kolić navodi da po prvom ugovoru ništa nije ni plaćeno ni isporučeno, a po drugom jeste i da tu nema krivične odgovornosti. Apostrofirao je da su broj i vrsta respiratora definirani u planu nabavki Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te da se tu nalazi i respirator koji je kupljen.

Kadrija Kolić naveo je da je nedavna donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je sadržavala upravo 40 komada ACM812A respiratora argument o valjanosti ovih respiratora. Pojasnio je i kako je upravo ponuda Srebrene maline bila najjeftinija od svih ponuda koje su pristizale, a izložio je i opširnu analizu medijskih članaka koji su u martu i aprilu ilustrirali da postoji velika potražnja za medicinskom opremom u cijelom svijetu, te da je kontinuirano problematiziran nedovoljan broj respiratora u Bosnu i Hercegovini. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje