Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

´Kad je vrijeme stalo´: Potresna izložba satova iz masovnih grobnica

Preuzmite sliku

Izložba fotografija ručnih satova pronađenih u masovnim grobnicama u Prijedoru i okolini, pod nazivom “Kad je vrijeme stalo” autora Muje Begića i Edisa Vojića otvorena je danas u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu, povodom obilježavanja “Dana bijelih traka”.

Begić, koji je učestvovao u ekshumaciji nekoliko desetina masovnih grobnica u Prijedoru i okolini, kazao je da je najveći broj satova pronađen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini, tokom ekshumacija, obdukcija i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava.

– Želimo pokazati da ‘vrijeme nije stalo’, da naše pamćenje i sjećanje na ubijene žrtve nisu prestale živjeti u trenutku njihovog ubijanja – istakao je.

Begić je pojasnio da satovi simboliziraju trenutak smrti žrtve, jer je većina satova stala u trenutku njihovog ubistva.

– Imali smo slučajeva da su satovi ponovo počeli raditi kad smo ih ‘protresli’, što je bio i naš motiv da izložbom poručimo da vrijeme za žrtve ne može stati i da nemamo pravo zaboraviti na njih – naglasio je Begić.

U trenutku kada otkriju masovnu grobnicu i kada proces ekshumacije počne, Begić ističe da je neizvjesnost, da li će pronaći žrtve, najteža.

– Pronalazak svake nove žrtve daje nam motivaciju da njihovim porodicama bar možemo ponuditi posmrtne ostatke – istakao je Begić te dodao da svi oni koji rade na poslovima ekshumacije ne mogu potpuno isključiti emocije i da se često vežu za porodice žrtava, ali i za same žrtve.

Međutim, u svakom slučaju, zaključio je Begić, najteži trenutci u njihovom poslu su oni kada pronađu ubijeno dijete.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković podsjetio je na dešavanja 31. maja 1992. godine, kada si vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija da nesrpsko stanovništvo mora obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća moraju staviti bijele trake oko rukava.

– Naša poruka je da nikada više ne pronalazimo satove u masovnim grobnicama koji su svjedoci zločina i genocida u BiH – proučio je Mešković.

Dodao je da Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida tokom cijele godine ističe “bijele trake”, koje su znak mira, suživota, ali i istine.

Izložba “Kad je vrijeme stalo”, koja je već bila postavljena u Historijskom muzeju u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Cazinu i Zagrebu, bit će otvorena još tri dana. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,