Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kablovski operateri u BIH vs. Sport Klub: Konkurencijsko vijeće BIH presudilo, Sport Klub kažnjen sa 250.000 KM

Asocijacija kablovskih operatera u Bosni i Hercegovini (AKOP BiH) je protiv vlasnika Sport Klub (UNITED MEDIA DISTRIBUTION s.r.l., Bukurešt, Rumunija) pokrenula postupak pred Konkurencijskim vijeće Bosne i Hercegovine, a dana 23.12.2015.godine, Konkurencijsko vijeće BiH je donijelo rješenje i utvrdilo slijedeće:

Kompanija UNITED MEDIA (raniji naziv: IKO MEDIA) nastavila je zloupotrebljavati dominantni položaj vezano za distribuciju sportskih kanala sa fudbalskim sadržajima visokog kvaliteta, uključujući i prijenos engleske Premier league u BiH. Predmetno rješenje dokazuje da je za trogodišnje uskraćivanje navedenih sportskih sadržaja građanima naše zemlje, odgovorna kompanija UNITED MEDIA, a ne kablovski i telekom operateri, kako su to do sada prikazivali iz Sport Klub-a.

Konkurencijsko vijeće BiH je rješenjem zabranilo kompaniji UNITED MEDIA svako dalje djelovanje u Bosni i Hercegovini, koje predstavlja zloupotrebu dominantnog položaja. Konkurencijsko vijeće je istim rješenjem kompaniji UNITED MEDIA i privrednom subjektu Sport Klub d.o.o.Sarajevo naložilo, da u roku od 60 dana zaključi ugovore o distribuciji kanala Sport Klub sa svim zainteresovanim KATV/IPTV/DTH operaterima pod uslovima sa kojima su zaključeni važeći ugovori sa privrednim subjektima Total TV BH d.o.o. Banja Luka i Telemach d.o.o. Sarajevo.

Konkurencijsko vijeće BiH je, dodatno utvrdilo, da kompanija UNITED MEDIA nije izvršila ni prethodno rješenje Vijeća od 16.12.2013.godine, pa mu je zbog neizvršenja starog rješenja i počinjenog novog prekršaja odredilo kaznu od 250.000,00 KM.

Želimo naglasiti, da je rješenje Konkurencijskog vijeća BiH izvršno danom donošenja, što podrazumijeva obavezu kompanije UNITED MEDIA da bez odlaganja, najkasnije u roku od 60 dana od dana donošenja pomenutog rješenja, omogući svim distributerima u BiH i posljedično svim zainteresovanim gledaocima u BiH (na teritoriju cijele države) gledanje kanala Sport Klub.

AKOP BiH očekuje, da će ovo rješenje biti izvršeno bez odlaganja i da će kompanija UNITED MEDIA iz Bukurešta, konačno ispoštovati obaveze koje su im naložili državni organi BiH i početi poštovati zakone države u kojoj zarađuje novac, navodi se u saopćenju Asocijacije kablovskih operatera u Bosni i Hercegovini. (RTV Slon)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje