Utorak, 20. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jusić: Zahvaljujući Oružanim snagama BiH aktivno doprinosi i globalnoj sigurnosti

Akademija u povodu 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje su važan faktor za mir i stabilnost države, upriličena je večeras u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Predstavnike vlasti u BiH te vjerskog, kulturnog i javnog života, međunarodne uzvanike i umirovljene generale pozdravio je zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić koji je kazao da su Oružane snage Bosne i Hercegovine u proteklom periodu dale neizmjeran doprinos afirmaciji BiH na unutarnjem i međunarodnom planu.

– Zahvaljujući Oružanim snagama BiH i učešću njenih pripadnika u međunarodnim misijama podrške izgradnji mira, BiH aktivno doprinosi i globalnoj sigurnosti – istakao je Jusić.

Svojim naporima, dodao je, predanošću i profesionalizmom pokazale su i dokazale da su nezamjenjiv faktor i partner građanima i civilnim strukturama u izvođenju operacija deminiranja, inženjerskih radova, medicinskog transporta i u svim situacijama u kojima civilne strukture nisu mogle adekvatno reagovati na prirodne i druge nesreće.

 • Kazao je kako je ove godine prvi put izvedeno ocjenjivanje prve “Bataljonske grupe lake pješadije” po NATO standardima te relizirana zajednička vježba “Srebrena strijela” sa pripadnicima nacionalnih gardi Merylenda i Ohaja i uz učešće zračnih snaga SAD-a.

  Jusić je također naveo da je ove godine prvi put izvedeno zajedničko bojevo gađanje artiljerijskih bataljona OS BiH, održano takmičenje na nivou OS “Najsavremeniji pripadnik OS BiH u 2019.” te pokrenuta realizacija Projekta registracije malog i lakog naoružanja.

  Bez obzira na ograničenja i nedovoljna finansijska sredstva, nakon dugo vremena, pokrenuta su tri važna projekta: Višegodišnji projekt nabavke specijaliziranih motornih vozila za potrebe OS BiH, višegodišnji projekt nabavke helikoptera kroz projekt vojne saradnje s Američkom vladom, te projekt izrade novih vojnih uniformi za sva PVL u OS BiH.

 • OS BiH kontinuirano vrši zanavljanje i školovanje vojnog personala, s ciljem održavanja operativne spremnosti.

  – U cilju zadržavanja mladih u BiH i njihovog pridobijanja u OS BiH, pored povećanja starosne dobi za vojnika sa 35 na 40 godina, uputili smo nadležnim institucijama i prijedlog povećanja njihovih plaća – istakao je pored ostalog Jusić.

  Jusić je kazao da je bilo poteškoća i izazova s kojima se OS BiH suočava, te pored finansijskih poteškoća, kazao je da je evidentna bila i sporost nižih nivoa vlasti pri preuzimanju nepokretne vojne imovine koja više ne služi za potrebe odbrane, te ograničeni kapaciteti za brže rješavanje viška mina i minskoeksplozivnih sredstava, za što se izdvajaju značajna finansijska sredstva, a koja ubuduće trebaju biti preusmjerena za razvoj i opremanje OS BiH.

 • Jusić je zahvalio svima koji su, u okviru institucija BiH, te entitetskih i drugih nivoa vlasti u različitom kapacitetu učestvovale i pomagale Oružane snage BiH.

  Na kraju je, uz izraze zahvalnosti, podsjetio da su uspješni rezultati postignuti i uz veliku pomoć međunarodnih organizacija, kao što su NATO štab Sarajevo, Glavna komanda EUFOR-a, UNDP, Misija OSCE u BiH, kao i niz prijateljskih država. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje