Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jusić zadovoljna usvajanjem Nacrta zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH, a kao posebna kategorija civilnih žrtava rata su osobe-civili koja su preživjele seksualno zlostavljanje ili silovanje.

Također, u zakon se uvodi nova kategorija civilnih žrtava rata djeca koja su rođena iz čina ratnog silovanja, čime se rješava jedno izuzetno važno humano pitanje vezano za nevidljivost te populacije.

Ovo zakonsko rješenje sutra bi trebao razmatrati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nakon čega će vjerovatno biti upućen u javnu raspravu.

Predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata” Ajna Jusić, koje se još od 2018. godine bori za priznanje statusa djece rođene nakon ratnih silovanja, izrazila je zadovoljstvo ovakvom odlukom poslanika

– Imamo 45 dana javne rasprave. Sad ćemo nastaviti s lobiranjem. Susretima s političkim strankama, ministarstvom i drugim srodnim organizacijama – kazala je Jusić u izjavi za Fenu.

Prema dostupnom podacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu devedestih godina silovano je između 35.000 i 50.000 žena, a neke od njih su imale hrabrosti roditi. Međutim ta djeca su se zajedno s majkama morala boriti za brojna prava koja su im nerijetko bila uskraćena.

Kroz Udruženje “Zaboravljena djeca rata” borila su se, između ostaloga, za priznanje njihovog postojanja, statusa i prepoznavanjem posljedica s kojima se nose djeca rođena zbog ratnog silovanja, ali i za to da ne moraju uvijek iznova objašnjavati zašto je rubrika ime oca u dokumentima prazna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje