Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jurić: Za vakcinaciju ruskom vakcinom najviše zainteresovani građani Sarajeva

Preuzmite sliku

Za vakcinaciju ruskom vakcinom protiv virusa korona “Sputnik V”, koju bi uskoro trebao nabaviti Zavod za javno zdravstvo Zapadno-hercegovačkog kantona, do sada se prijavilo oko 1.200 lica, a najviše ih je iz Sarajeva, izjavila je direktorica ovog zavoda Andrea Jurić.

Jurićeva je naglasila da prijave traju do 12. februara i da je svima koji se prijave u tom roku zagarantovano da će dobiti obje doze, dok oni koji se ne registruju do navedenog roka neće moći da traže vakcinu.

“Velik broj prijavljenih lica dolazi iz Sarajeva, zbog čega ćemo nastojati da u tom gradu obezbjedimo vakcine, kako bi svi prijavljeni svoje doze mogli primiti u lokalnim domovima zdravlja”, navela je Jurićeva.

Ona je dodala da se početak vakcinacije očekuje za 20-ak dana od trenutka zatvaranje narudžbe, naglasivši da su od proizvođača dobili garanciju da će vakcina biti isporučena na vrijeme.

Jurićeva je naglasila da je riječ o vakcini koja je nastala na ranije rađenim metodama, zbog čega je, kako je navela, pouzdanija od vakcina koje su nastale na novim principima.

“Pozivam ljude da se vakcinišu, iako je to komercijalna vakcina. Svi ovi mehanizmi, putem `Kovaksa` i drugih izgleda da nisu dali rezultate, tako da se bojim da će im ovo biti jedina prilika da se kod nas vakcinišu. Sutra će mnogo toga zavisiti od toga jeste li vakcinsani ili ne, a to uključuje kretanje po EU i nekim drugim zemljama koje će našim građanima vjerovatno biti zabranjeno, ili će biti uslovljeno vakcinacijom”, poručila je Jurićeva. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje