Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jozić: U toku kriminalistička obrada uhapšenih Dautbašića i Šahman

Bakir Dautbašić (1968.) i Bilsena Šahman (1971.) uhapšeni jutros u akciji okviru predmeta kodnog naziva “Lutka 2“, koju provode policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), trenutno se nalaze u prostorijama SIPA-e na ispitivanju, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru akcije prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni poduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužiteljstva BiH protiv Nasera Keljmendija i drugih, kao i predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama Kosova.

Prema riječima glasnogovornice SIPA-e Kristine Jozić, osobe lišene slobode sumnjiče se da su tokom decembra 2015. godine putem zastrašivanja i obećavanja nedozvoljene koristi navodile na davanje lažnog iskaza svjedoka.

Osobe su privedene prije skoro pola sata u prostorije SIPA-e. Nažalost, u ovoj fazi istrage ne mogu se davati detalje u javnosti o tome o kakvim zastrašivanjima je riječ. Nakon kriminalističke obrade bit će poznato više detalja“, kazala je Jozić ističući kako će uhapšeni u najkraćem roku biti predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Kako je istakla Jozić, pripadnici SIPA-e trenutno vrše pretrese na nekoliko lokacija u Sarajevu, sa ciljem prikupljanja dokaznog materijala u pomenutom predmetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje