Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jovanović o niskoj izlaznosti: Izabrani zvaničnici imaju podršku svakog osmog stanovnika

Preuzmite sliku

Projektni menadžer Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović nakon održanih prijevremenih izbora za (grado)načelnike u BiH komentirao je nisku izlaznost građana.

Po zatvaranju biračkih mjesta večeras u 19 sati, iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine objavili u podatke o odzivu birača na redovnim biračkim mjestima.

Ti podaci ukazuju na poražavajuće nisku izlaznost građana na vanredno organizirane prijevremene izbore.

U Bihaću je glasalo 30,93 posto birača, u Tuzli 23,14 posto, Srebreniku 33,57 posto, Zvorniku 29,10 posto, Bratuncu 47,69 posto te Vogošći 30,47 posto građana.

Iz koalicije Pod lupom ističu kako se u BiH trenutno suočavamo sa općim padom broja izlazaka građana na birališta što je i razlog zašto smo tokom održavanja Općih izbora 2022. godine svjedočili najnižoj izlaznosti od 2004. godine.

“Zaista imamo i primjere da varira izlaznost od prosječne od oko 50 posto u Bratuncu do porazne u Tuzli. To šalje nekoliko poruka. Prvo, nepovjerenje građana u izborni proces. Drugo, pokazuje poruku političarima o povjerenju u njih i njihove kandidate”, istakao je Jovanović.

Smatra da je najporaznija činjenica da otprilike 80 posto populacije ima pravo glasa, a da od njih glasa samo jedna trećina.

“Mi dolazimo do toga da ljudi koji budu izabrani na izvršne funkcije u najboljem slučaju imaju podršku svakog osmog stanovnika sredine u kojoj su izabrani”, naglasio je Jovanović.

Smatra da je razlog tome i nedostatak drugog kruga glasanja, a da većina građana ne podržava izabrane političare.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje