Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Još ništa od uspostave vlasti u TK: SDP mora birati između PDA i SDA

Preuzmite sliku

Za danas je bila zakazan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, a na dnevnom redu je bilo konstituisanje klubova poslanika konstitutivnih naroda i kluba ostalih u Skupštini Tuzlanskog kantona, donošenje Odluke o potvrđivanju kandidat poslaa za predsjednika ili zamjenika predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, upoznavanje s Odlukom o izboru predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, kao i izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Od svih navedenih tačaka samo je jedna realizovana, a u pitanju je izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Ostale tačke koju su bile na današnjem dnevnom redu bit će realizovane na nekoj od narednih sjednica odnono kada se za to steknu uslovi.

Ishod današnje sjednice Skupštine TK koja je trebala biti konstituirajuća zapravo je novonastala situacija u kojoj tzv. “Građanski blok” prethodno sačinjen od SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH nema više skupštinsku većinu od 19 poslanika jer su članovi SBB-a neposredno prije skupštine glasali mimo prethodnog dogovora tj. nisu podržali kandidata Mahira Mešalića za predsjednika Skupštine iz reda bošnjačkog naroda.

“Na posljednjih nekoliko održanih sastanaka tokom koalicionih razgovora bilo je praktično sve dogovoreno i zato semo zakazali nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine jer smo čvrsto vjerovali da imamo 19 potrebnih poslanika koji su nam potrebni da izaberemo predsjednika i potpredsjednika i tako krenemo u proces formiranja Vlade TK. Međutim, danas deset minuta prije početka sjednice dobili smo obavještenje od kluba SBB-a da oni prema instrukcijama iz centrale ne mogu podržati kandidata DF-a Mahira Mešalića za predsjednika Skupštine iz reda bošnjačkog naroda što praktično znači da građanski blok nema više 19 poslanika već 17 što nije dovoljno za nastavak procesa uspostave vlasti u TK. Ovo je već drugi put da SBB-a kontrira” – kazao je Dževad Hadžić iz SDP-a.

Na pitanje novinara hoće li SDP sada tražiti novog partnera kada je u pitanju formiranje skupštinske većine, Haždić je kazo:

“Između ostaloga i to je jedna od opcija” – kazao je Hadžić.

Na upit hoće li to biti PDA ili SDA, Dževad Hadžić nije dao konkretan odgovor.

S druge stranke iz SDA su naveli da je današnji scenarij bio očekivan, s obzirom na to da je građanski blok sastavljen od stranaka koje nisu funkcionisale ranije na isti način.

“Mi smo najavljivali da ova koalicija od pet građanskih političkih partija, kako vole sebe nazivati, koja čini 19 poslanika u Skupštini TK, nije stabilna, posebno ako pogledamo ko je čini. Vidimo da tu imamo one koji nekada nisu bili građanski, već narodnjački ili sasvim desničarski. To je konglomerat koji ne može zajedno. Ovo nije znak da se građanski blok raspao. Vidjet ćemo da li će se konsolidovati i imati zajednički nastup u Skupštini TK” –  izjavio je predsjednik KO SDA TK Bego Gutić.

Izvjesno je da se Tuzlanski kanton zvanično nalazi u političkoj krizi, s obzirom da je većina u Skupštini Tuzlanskog kantona faktički pred raspadom.

“Prema našem mišljenju, praktično je zakočen proces izbora skupštinskog rukovodstva. Možda je bolje da je tako i da se iksristališe jasa većina u Skupštini TK i da znamo koji je dalji pravac djelovanja. Ovo za nas konkretno znači da je SBB po drugi put SBB iznevjerio dogovor između nas 19 i smatramo da SBB nije dio priče o građanskom bloku” – izjavio je Mahir Mešalić (DF). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,