Nedjelja, 28. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jesu li Bošnjaci tamnoputi? Škola tvrdi da su novinari izmanipulisali Antu (VIDEO)

Preuzmite sliku

Na sjednici Vijeća učenika Prometne škole iz Mostara, koja je održana danas, razmatrana je problematika oko epizode serijala Perspektive u produkciji medijske kuće Mebius film iz Sarajeva, prenosi novinska agencija Patria.

– U navedenom filmu je sudjelovalo dvadeset učenika naše škole. Odgovarali smo na različita pitanja o nacionalnosti, nacionalizmu, mješovitim brakovima, prošlosti i nasljeđu rata, podijeljenosti grada, obrazovnom sustavu i organiziranim druženjima (inicijativa za promjene).

Od svih izjava naših učenika, izdvojene su pojedine koje su dodatno podigle tenzije na pojedinim portalima i društvenim mrežama. Mi učenici, u većini slučajeva maloljetni, nismo bili dovoljno upoznati s temom filma te provokativnim pitanjima i potpitanjima koja su nam postavljali.

Zbog toga su odgovori u izjavama nekih učenika bili rezultat vješte novinarske manipulacije, a sigurno ne roditeljskog odgoja i obrazovnih sadržaja – ističe se u saopštenju Vijeća učenika.

Iz tog Vijeća napominju kako se ograđuju od pojedinih izjava radi kojih se neko mogao osjetiti uvrijeđenim.

– Žao nam je ako je izjava bilo kojeg našeg učenika uvrijedila bilo koga – saopštili su iz Vijeća učenika mostarske Prometne škole.

Podsjećanja radi, posljednja dva dana velika bura na društvenim mrežama podigla se oko izjave učenika Ante, koji je u emisiji Perspektiva govorio o sunarodnjacima Bošnjacima. Između ostaloga rekao je da ih prepoznaje po tamnijoj koži lica te da nikada nije bio na Starom mostu.

(NAP)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,