Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jelka Milićević: Stigle pošiljke testova za koronavirus

Preuzmite sliku

Jelka Milićević, komandantica Federalnog štaba civilne zaštite i zamjenica premijera Federacije BiH, izjavila je da je danas stiglo više od 20.000 testova koji će se raspodijeliti kako kaže struka, javlja Anadolu Agency (AA).

Dotakla se nekoliko važnih pitanja vezanih za koronavirus, poručivši da je u BiH na vrijeme prepoznata kriza.

‘Mi smo 20. marta donijeli odluku o nabavci 30.000 testera i nabavi zaštitne opreme za medicinare. Danas je prvih 1.500 testova došlo u jutarnjim satim i oni su već distribuirani. Prije same sjednice Štaba civilne zaštite u 14 sati ,došla je još jedna pošiljka od 20.000 testera. Ti testeri će se distribuirati prema rasporedu struke’, pojasnila je Milićević.

Odgovarajući na novinarska pitanja o blokadi nabavke testova, Milićević je to negirala navodeći da “nije je blokirala niti bi ikad blokirala nabavku testova, jer je svjesna stanja u FBiH”.

‘Ono što sam tražila, a i danas sam tražila, da sve aktivnosti mora predlagati i predvoditi zdravstvena struka. Ti ljudi moraju reći šta su prioriteti i da moramo naći način i osigurati sredstva’, pojasnila je Milićević.

Dotakla se i bh. građana koji su ostali bez posla, navodeći da prate situaciju i da nijedan radnik koji je ostao bez posla neće ostati bez naknade za nezaposlene u svim kantonima.

Građanima je poručila da Štab civilne zaštite može odgovoriti zadatku.

‘Ali, ne daj Bože da nam se desi potres, mi bismo morali promijeniti ekipu. U ovom trenutku, epidemija, odnosno stanje nesreće izazvano koronavirusom i Štab može odgovoriti zadatku’, kazala je Milićević.

U BiH je 230 osoba pozitivno na koronavirus. U petak je zabilježeno 39 novih slučajeva, od čega je pet u Federaciji BiH i 34 u Republici Srpskoj (RS).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje