Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedan od ulaza u Maglaj pod vodom

Preuzmite sliku

Obilne padavine koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu izazvale su brojne probleme u naseljima neposredno uz riječne tokove na području Zeničko-dobojskog kantona, ali se stanje na području kantona normalizuje.

Na području Maglaja, jedan od ulaza u grad je još uvijek pod vodom, a u toku noći vatrogasne ekipe su imale i nekoliko intervencija na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija stambenih objekata.

Prema riječima Slavena Perića, člana Federalne uprave Civilne zaštite, najteže stanje je bilo na području općine Doboj Jug.

“Na području Doboj Juga stanje je trenutno ok, u odnosu na sinoć i jutros. Rijeka Usora se povlači, kao i rijeka Bosna. Jutros u mjestu Matuzići imali smo nekoliko evakuacija. Također i u općini Usora. Čamcima je odrađeno prebacivanje ugroženog stanovništva iz objekata na sigurno područje, zajedno sa službom CZ Općine Doboj Jug. Putna komunikacija u općini Usora nije kompletna prohodna. Pratimo situaciju i trenutno, kao i sinoć je ovdje bilo 20 pripadnika FUCZ. Ja sam jučer stupio u kontakt s direktorom KUCZ ZDK u slučaju da bude potrebe za hitnim intervencijama, ali sada te potrebe nema, a i rijeka Bosna stagnira”, rekao je Perić.

Prema posljednjem izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK, općine Tešanj i Doboj Jug proglasile su stanje prirodne nesreće.

Na području općine Tešanj, u MZ Kalošević, sinoć je uslijed porasta vodostaja došlo do probijanja nasipa te je poplavljena veća površina poljoprivrednog zemljišta i 20 objekata.

Također, u izvještaju se navodi da je vodostaj rijeke Usore na području općine Tešanj opadanju te da rijeka Bosna u protekla 24 sata nije prijetila izlijevanjem. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,