Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Je li Fikret Hodžić kupio respiratore namijenjene Srbiji?

Preuzmite sliku

Ukoliko Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ne pozove Sanju Lekić, jednu od posrednika u kupovini respiratora, to će uraditi odbrana, poručila je advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović, nakon današnjeg ročišta.

“Svjedok Tužilaštva Kristijan Marić ranije je svjedočio je da je Lekić finansijske probleme koji su nastali u vezi sa nabavkom respiratora za Srbiju, pokušala nadomjestiti kroz posredovanje u kupovini respiratora za FBiH. Imate situaciju u kojoj osoba po imenu Sanja Lekić plaća 200 respiratora plaća Exotradeu Rijeka, i to plaćanje vrši u martu 2020. godine krajem marta. Exotrade Rijeka kasni sa plaćanjem Kinezima, pitala sam to prethodni put, i ne budu isporučeni ti respiratori”, kazala je Avdibegović.

Advokatica: To su potpuno drugi respiratori

Advokatica odbrane drugooptuženog Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović je  novinarima, nakon ročišta, ispred Suda BiH, podsjetila na poruke koje tokom postupka prezentovala.

“Sanja je kupila po 20.000 po komadu, prodala po 22.000, a sada su 40.000 po komadu. Šta to znači, to znači da Sanja ne može dobiti te svoje jer su duplo skuplji sada respiratori. Nakon toga se naručuju za potrebe FBiH i direktno se plaća u Kinu putem korespondentnog računa u Beču, i to su potpuno drugi respiratori 100 komada”, pojašnjava Avdibegović.

Adokatica dodaje da je svjedok Kristijan Marić potvrdio da je tih drugih 200 respiratora isporučeno Sanji Lekić u maju.

“Fikret Hodžić, Srebrena Malina je platila potpuno druge respiratore koji nemaju veze sa tim respiratorima koje je naručila Sanja Lekić i koji su joj kako svjedok kaže isporučeni kasnije, u maju, po cijeni po kojoj je kupila, a to je bila puno niža cijena u odnosu na kasnije divljanje cijena”, rekla je Avdibegović.

Avdibegović je pojasnila da je Sanja Lekić bila na spisku svjedoka, i da postoji njen iskaz, te dodala da u revidiranom spisku svjedoka njenog imena nema.

“Moramo sačekati da Tužilaštvo konačno odluči koga će da pozove. Ukoliko je Tužilaštvo ne pozove, budite sigurni da će nju ova odbrana pozvati”, rekla je Avdibegović.

Hodžić postavljao pitanja svjedoku

Po prvi put od početka suđenja jedan od osumnjičenih Fikret Hodžić je postavljao pitanje svjedoku Kristijanu Mariću. Tom prilikom, nakon što je formulisao pitanje, sutkinja Džemila Begović je rekla da ne dozvoljava pitanje, na šta je Hodžić rekao da će istog svjedoka pozvati kao svog.

Advokatica prvooptuženog Fadila Novalića, osvrnula se i na iskaz sa prošlog ročišta, na kome je odbrana dokazivala da je svjedok falsifikovao pismo namjere, koristeći pečat i potpis premijera FBiH.

“O tome nisam pitala, jer je dokaz kojeg je predočila moja koleginica sam po sebi jasan, vidi se da se nesumnjivo radi o falsifikovanom dokumentu“, rekla je Vasvija Vidović, dodajući da je pribavila relevantnu dokumentaciju iz Vlade FBIH koja to potvrđuje.

Vidović je potcrtala da ne zna šta se sa tim pismom dešavalo, ali da zna da takvo pismo premijer Novalić nije potpisao, da ga svjedok nije mogao dobiti jer nije izašlo iz Vlade FBIH. (N1 | Foto: Faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje