Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jasmin Kadić: Odmah zaustaviti ubistva i nasilje nad ženama

Preuzmite sliku

Povodom ubistva Amre Kahrimanović u Tuzli oglasio se Jasmin Kadić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK.

„U Tuzlanskom kantonu su se u roku od pola godine desila dva slučaja femicida nezabilježena po svireposti u tako kratkom roku bilo gdje u svijetu. Snažan je to alarm za sve nivoe vlasti, a posebno za kantonalni.

Već kad se desilo ubistvo Nizame Hećimović, svi alarmi su morali biti upaljeni da se nikad ništa slično ne ponovi. Ponovilo se. Da stvar bude gora, počinilac je policajac. Policajac koji je nosio službeno naoružanje na godišnjem odmoru, što nikako nije smio, i protiv kojeg je već bio pokretan disciplinski postupak. Takav javašluk koji je rezultirao stradanjem jedne naše sugrađanke nesumnjivo govori o kontinuiranoj nesposobnosti i nespremnosti policije da poduzima mjere kako bi policijske strukture činile osobe i jedinice čiji bi moralni i profesionalni integritet garantovao da će u svakom trenutku biti u stanju štititi sigurnost i živote ljudi. Ostavka ministra sigurnosti i policijskog komesara nije konačno rješenje, ali ako imaju imalo profesionalne i ljudske odgovornosti istu moraju odmah podnijeti građanima Tuzlanskog kantona.

Ljudski životi nisu cijena po kojoj smo spremni plaćati političke pozicije i propuste nesposobnih stranačkih akvizicija.

No, ono što sebi više niti jednog trenutka ne smijemo dopustiti jeste da isključivo gledamo u kazneno zakonodavstvo i policiju kao jedine mjerodavne za suzbijanje pošasti femicida.

Očigledno je da ubice žena ne strahuju od posljedica, u najvećem broju slučajeva ili se predaju sami ili vrlo brzo budu uhvaćeni bez pružanja otpora ili sakrivanja ili čak izvrše samoubistvo. Koliko god zakoni bili dobri i koliko god policija bila efikasna, nećemo samo njihovim djelovanjem potpuno spriječiti činove femicida.

Mi moramo mijenjati obrasce ponašanja prema kojima je žena potčinjena muškarcu. U tom smislu, svako nepristajanje žene na takav model ponašanja rezultira nasiljem nad njom. Takva svijest duboko je uvriježena i u tradiciji i u obrazovanju.

Pozivamo stoga sve koji učestvuju u formiranju identiteta naših najmlađih naraštaja da uzmu učešća u afirmaciji međuljudskih odnosa koji bi počivali na apsolutnoj jednakosti spolova a inicijator takvog jednog društvenog projekta treba biti Vlada TK s posebno istaknutim učešćem Ministarstva sigurnosti, Ministarstva obrazovanja te Ministarstva sporta, kulture i mladih.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje