Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jašarević: Epidemiju koronavirusa prati ‘infodemija’

Preuzmite sliku

Još smo zabrinuti povećanim znacima transmisije koranavirusa izvan Kine i pozivamo sve zemlje da hitno investiraju u pripravnost za suočavanje s novim slučajevima i da učine prioritetom zaštitu zdravstvenih radnika, pojedinaca koji su u riziku od bolesti i da bolje komuniciraju o rizicima transmisije na njihove građane, izjavio je za Fenu glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević.

Naglašava da WHO radi 24 sata dnevno s mrežom naučnika, kliničara, pratilaca širenja bolesti, ekspertima u lancu snabdijevanja i partnerima iz javnog i privatnog sektora na koordinaciji reakcije na COVID-19, na raznim tehničkim poljima.

U kontekstu medijskog izvještavanja o koronavirusu, Jašarević kaže kako epidemiju bolesti COVID-19 i odgovore na nju prati masovna “infodemija” – preobilne informacije od kojih su neke istinite a neke ne – a što otežava ljudima da pronađu pouzdane izvore i smjernice kada se ukaže potreba za njima.

-WHO sarađuje s platformama društvenih mreža na limitiranju širenja dezinformacija- kaže Jašarević.

Ističe i da zdravstvene službe imaju dužnost da proaktivno osmisle i provedu procedure prevođenja kompleksnih zdravstvenih informacija u svakodnevni jezik i da ih prosljeđuju pacijentima i javnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,