Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jakovljević: Empatija je lijek za bolju budućnost

Preuzmite sliku

Empatija je lijek za našu bolju budućnost, poručeno je sa simpozija „Suosjećajno društvo i empatijska civilizacija u BiH – utopija ili transformativna ideja za bolju budućnost” koja je održana u petak u Mostaru.

U pozdravnom govoru gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je empatija jako važna u svakodnevnoj komunikaciji, ali i u odlukama koje se donose na način da kroz njih bude vidljiva ljudskost.

– Mislim da smo u BiH, državi koja je komplicirana, uspjeli vratiti empatiju na način da raspravljamo o malome čovjeku i rješavamo probleme koje ga tište – poručio je mostarski gradonačelnik.

Kazao je kako se ovom današnjom temom treba češće baviti, jer će onda svima biti bolje.

Poznati hrvatski psihijatar Miro Jakovljević govorio je na temu „Kultura empatije i izazovi našeg vremena: Kakvu budućnost želimo?”.

– To nije pitanje samo BiH. Vidite da je u Ukrajini i Rusiji bilo više empatije oni danas ne bi ušli u rat. Svi ratovi su posljedica disempatije. Empatija je važan fenomen koji nam je Bog dao da možemo ući u svije onog drugog, da možemo pogledati njegovim očima, da možemo osjećati što on osjeća i suosjećati s njima. Kad nam se aktiviraju zrcalni neuroni onda smo empatični i imami volju da toj osobi pomognemo, da gradimo bolji svijet u sebi i oko sebi – kazao je Jakovljević.

Poručio je kako je empatija lijek za našu bolju budućnost.

– Moja je želja da BiH bude primjer drugima kako tri naroda, odnosno četiri vjere koje se susreću na ovim prostorima, umjesto da se sukobljavaju, shvate da je rat koji je 1991. godine počeo u Hrvatskoj, a kasnije i u BiH, jedna velika pogreška i da smo tada imali više empatije toga rata ne bi bilo i danas bi bili u puno boljem položaju – istaknuo je Jakovljević.

Po njegovim riječima, BiH je pravo mjesto, a pogotovo Mostar da iz „njega krenemo sijati sjeme empatijske civilizacije gdje ćemo se bolje razumjeti i gdje će BiH biti mjesto gdje se Srbija i Hrvatska povezuju i surađuju”.

– Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ali nema ni mentalnog zdravlja bez kulture empatije. Kada u obitelji nema dovoljno empatije onda imate sukobe između roditelja, a onda se to loše prenosi na djecu. I tako mi često dobijemo psihijatrijske bolesnike – kazao je Jakovljević.

Naveo je primjer da se u Hrvatskoj svaki treći brak raspadne, u SAD-u čak svaki drugi, a sve to uzrokovano je nedostatkom empatije.

Organizator simpozija bila je novoutemeljena Internacionalna akademije znanosti i umjetnosti u BiH, čiji je dosadašnji rad predstavio njezin predsjednik Asim Kurjak.

Na simpoziju su još govorili Emir Fazlibegović, Sead Alić, Dragan Babić, Milenko Bevanda, Danilo Pavlović, Mevludin Hasanović i fra Iko Skoko.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,