Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jake policijske snage iz Tuzle upućene u Banoviće: Štrajk rudara još uvijek traje, blokirana željeznička pruga (FOTO)

Preuzmite sliku

Rudari jame Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići i danas su nastavili štrajk zbog smanjenja plata i loših uslova rada.

Predstavnici rudara su istakli kako imaju tri zahtjeva – reviziju posljednje plaće, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka. Dogovor s Upravom još nije postignut. Grupa nezadovoljnih rudara sinoć je blokirala željezničku prugu, a blokada kako saznajemo štrajk je nastavljen i danas.

Prije nekoliko trenutaka jake policijske snage MUP-a TK s više vozila među kojima su i oklopna upućene su u Banoviće, nije poznazo kakvu su naredbu dobili.

Podsjećamo, rudari kažu da topli obrok iznosi 10 KM, te žele povećanje za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u Federaciji BiH. Kada je riječ o plati, kažu da je ona smanjena za 150-200 KM te trenutno fizički radnik u jami zaradi od 750 do 800 KM.

Na društvenim mrežama sinoć je objavljen i video grupe nezadovoljnih rudara njih oko 200 koji su blokirali željezničku prugu koja se nalazi u blizini direkcije rudnika. Također, u blizini direkcije bili su prisutni i pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

“Sramota države, specijalce poslati na rudare. Kukićeva sramota. Isključili su rasvjetu da mogu rudare udarati. Ovo je sramota Banovića” – komentar je autora video zapisa iz Banovića.

Uskoro opširnije…(Foto: Nataša Tadić)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,