Petak, 3. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jaka veza čovjeka i psa: Alden i Betsy od 2009. godine čiste BiH od mina i NUS-a (FOTO)

Koliko jaka veza može biti između čovjeka i životinje pokazuje odnos deminera Federalne uprave civilne zaštite Aldena Ćeske sa 8-godišnjim njemačkim ovčarom Betsy koji od 2009. godine zajedno rade na otkrivanju nagaznih mina i neesplodiranih ubojitih sredstava zaostalih od posljednje agresije na BiH, piše bh. novinska agencija Patria. 

Uz podršku američkog State Departmenta i Legacy Institute Marshall (MLI), američke neprofitne organizacija, Alden je obučio Betsy te su zajedno već pretražili i očistili od mina više od 560.000 metara kvadratnih zemljišta i ta se zemlja sada može koristiti za uzgoj stoke, poljoprivredu…

 • alden1 (1)
 • Nakon nezapamćenih poplava u maju 2014. godine, Alden i Betsy su učestvovali u akciji čišćenja zemljišta od mina koje su se pod naletom vode pomjerale.

  Alden i Betsy jedinstven su tim i brzo uspijevaju pretraživati sumnjive površine, te zaštititi lokalno stanovništvo od minskih nesreća.

  MLI im je 2014. godine dodijelio nagradu za tim godine u jakoj konkurenciji timova iz ugroženih zemalja svijeta.

  Od 1999. godine, MLI je donirao više od 200 pasa tragača za otkrivanje mina u nekoliko zemalja u kojima su aktuelni sukobi kao i postkonfliktnim državama.

 • alden
 • Trenirani pas tragač sa svojim trenerom može pretražiti sumnjivo područje i 30 puta brže nego sami tehničari. U samo protekle dvije godine, ovi miješani timovi pretražili su više od 9.350.000 metara kvadratnih površine koje su bile pod minama.

  SAD su vodeći svjetski osiguravatelj finansijske i tehničke pomoći u čišćenju eksplozivnih ostataka. Od 1993. godine, uloženo je više od 2,5 milijarde dolara pomoći za više od 90 zemalja kako bi se umanjila prijetnja od NUS-a, mina, oružja i municije.

  Betsy i Alden su jedan od mnogih timova koji svoje živote stavljaju na kocku kako bi zaštitili nevine civile. Iako se bliži dan kada bi Betsy trebala „otići u penziju“, Alden se ipak neće razdvajati od nje jer ima namjeru usvojiti je.  Iako više neće raditi zajedno na terenu njihov dosadašnji doprinos je nemjerljiv. (Patria)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,