Srijeda, 24. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Izvukao 270 hiljada dolara od žene iz SAD-a koristeći fotografije bivšeg ambasadora Albanije u BiH

Američki mediji prenose kako je muškarac s lažnom fotografijom bivšeg ambasadora Albanije u BiH Flamura Gashija uspio preko interneta izvući 270 hiljada američkih dolara od žene koja je mislila da je pronašla ljubav svog život.

Diane Amanda Standish prošle godine bila je sigurna kako je pronašla ljubav na online dating platformi Match.com. Međutim, za samo nekoliko mjeseci njena ljubav rezultirala je time da je čovjeku s njemačkim naglaskom, a koji je koristio fotografiju bivšeg ambasadora Albanije u Sarajevu, dala kompletnu ušteđevinu.

“Nikad nisam mislila da se mogu zaljubiti u nekoga preko telefonom. Ali on mi je govorio lijepe stvari”, rekla je Standish.

Novinarima je ispričala kako se muškarac predstavio kao Jerry Michael, odnosno njemački poduzetnik koji je rado na razvijanju projekata u Kaliforniji. Uprkos jasnom upozorenju na web stranici Match.com kako korisnici ne bi trebali davati novac ljudima koje upoznaju online, Standish je za samo nekoliko mjeseci izvršila hiljade uplata na račun Michaela.

Kako kaže, Michael je tvrdio da je zapao u tešku finansijsku situaciju i da mu je potrebna pomoć u vezi s pravnim troškovima. Pregledom stanja na računima utvrdila je da je nepoznatom čovjeku za samo nekoliko mjeseci uplatila 270 hiljada američkih dolara.

Na osnovu fotografije koju je koristio Jerry Michael utvrđeno je kako se radi o fotografijama bivšeg ambasadora Albanije u BiH Flamura Gashija. Naime, Michael je na platformi Match.com objavio fotografiju ispred Crkve Sv. Josipa na Marijin-Dvoru u Sarajevu, preciznije pored kipa Blažene Majke Terezije.

Mediji podsjećaju kako je Gashi oženjen čovjek koji ima troje djece i da vjerovatno ne zna kako se njegove fotografije koriste u online shemi. Detektivi koji su istraživali kompletan slučaj rekli su Standish kako ih je email prepiska odvela do Južne Afrike i da ne postoje nikakve šanse da vrati svoj novac. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,