Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izvrijeđali novinare: Autoprevoznici i taksisti iz RS-a dovoze migrante na entitetsku liniju prema USK

Preuzmite sliku

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini, tačnije Unsko-sanskom kantonu traje već više od dvije godine. Da su Krajišnici ostali sami u borbi sa ovim globalnim problemom do sada se pokazalo kroz stotinu primjera, piše danas USKinfo.ba.

Linija vozom stopirana je zbog epidemije koronavirusa. Do tog trenutka, najviše migranata na prostor USK-a dolazilo je upravo tim prevoznim sredstvom iz pravca Sarajeva.

Nakon toga pojačan je pritisak kod Ključa, gdje je granica Unsko-sanskog kantona sa RS-a. Nažalost, opet je riječ o autoprevoznicima iz Sarajeva.

Iako se migranti ne žele zadržati ni u ostatku Federacije, ni u RS-u, već upravo u sjeverozapadnom dijelu BiH, odnosno Krajini, te iz tog dijela pokušati prelazak državne granice sa Republikom Hrvatskom, svakog dana iznenađuje bahatost ostatka BiH prema USK-u.

 • Ekipa USKinfo.ba vraćajući se sa zadatka, iz Banja Luke, u utorak 11.08. u poslijepodnevnim satima, na entitetskoj liniji naišla je na “zanimljiv” događaj. Autobus, tri taksija i nekoliko privatnih vozila dovezli su migrante skoro do same entitetske linije, a vozači ih u grupama preko brda uz cestu i kroz šumu usmjeravali u pravcu Bosanske Otoke, Bosanske Krupe i Bihaća.

  “Samo kilometar-dva prije nego što smo naišli na scene koje možete vidjeti na fotografijama, policijsko vozilo MUP-a RS-a je prošlo pored nas, dakle i pored prevoznika i velike grupe migranata i zaustavilo se prije same entitetske linije kako bi se uvjerili da će zaista migranti otići u pravcu USK-a, a ne se zadržati ili okrenuti natrag.

 • Bahatost prevoznika ne prestaje samim prevozom migranata, koje se tretira kao krivično djelo – Krijumčarenje ljudi (barem kada hapsi Granična policija i MUP USK-a) već su otišli korak dalje, pa su vrijeđali i psovali našu  ekipu. Budući da se nismo zaustavili, jedno taksi vozilo je krenulo za nama, ali je produžilo dalje, vidjevši da smo zaustavljeni od strane policije USK-a prilikom ulaska u Kanton. Budući da smo bili u teretnom vozilu Caddy, pripadnici MUP-a USK-a su izvršili kontrolu kako bi se uvjerili da ne prevozimo migrante bez dokumenata, profesionalno odradili posao i pustili nas.

  U cilju da dobijemo više informaciju o ovom događaju, kontaktirali smo policijsku stanicu Novi Grad, gdje nam je službenik ljubazno objasnio kako oni nemaju portparola i uputio da kontaktiramo PU Prijedor, kako bi nam oni dali informacije, budući da imaju portparola, odnosno osobu ovlaštenu za informisanje i kontakt sa medijma.

  Na telefonski broj portparolke PU Prijedor koji smo pronašli na stranici MUP-a RS-a, niko se nije javljao.

  Jedini ko je pristao govoriti o ovim i sličnim aktivnostima i iznijeti podatke koje ima, jeste portparol Uprave policije MUP-a USK-a, Ale Šiljdedić.” navode sa portala USKinfo.ba.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,