Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izračuni prosječnih policijskih penzija prema predloženim rješenjima

Preuzmite sliku

Izračuni koje je radio Federalni zavod penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) pokazuju da bi prema novim propisima koji su bili predloženi na nedavnom sastanku predstavnika Vlade Federacije BiH i Unije samostalnog sindikata policije FBiH, a koji dio sinikalnih predstavnika nije prihvatio, prosječna penzija policijskog inspektora koji je tokom 2017. godine ostvario pravo na penziju iznosila 1.277.99 KM.

Prema istim izračunima, prosječna penzija policajaca i narednika sa srednjom stručnom spremom koji su pravo na penziju stekli u prvoj polovini ove godine iznosila bi 1.094,51 KM.

Na prošlosedmičnom sastanku između predstavnika Vlade i predstavnika Unije samostalnog sindikata policije FBiH trebao je biti potpisan usuglašeni tekst dogovora vezano za status policijskih službenika u novom prijedlogu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, ali su dvojica od šest prisutnih sindikalnih predstavnika na samom sastanku odustali od potpisivanja dokumenta koji, između ostalog, predviđa da se u Prijedlogu Zakona o PIO definira pojam policijskog službenika.

Usuglašeni dokument je također predviđao da Vlada Federacije utvrdi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH, u tekstu kako je dogovoreno na ovom sastanku, a kojim bi se definirao način izračuna penzija policijskih službenika i isti uputio u parlamentarnu proceduru po skraćenom ili hitnom postupku.

Jedna od važnih odredbi je i ona da se lični koeficijent  za ostvarivanje prava na penziju utvrđuje na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

U trećoj tački predloženog sporazuma se navodi da će Vlada FBiH i Unija samostalnog sindikata policije FBiH zajednički zatražiti od oba doma Parlamenta Federacije BiH da Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH usvoje kao set zakona. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,