Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Iznajmljivači stanova i apartmana mogu se registrirati kao fizičke osobe u FBiH

Nakon što je Booking.com iznajmljivače stanova i apartmana obavijestio da im je stigao dopis od Turističke zajednice SŽ-a o nekretninama koje nisu registrirane te im je dan rok od 10 dana kako bi to učinili, inače se neće moći oglašavati na toj stranici, iznajmljivači su se našli u gotovo začaranom krugu, piše Večernji list.

Oni koji su odlučili “legalizirati” svoje poslovanje obratili su se općinama, a one su ih obavijestile da se mogu registrirati kao poduzeće ili obrt, što iziskuje mnogo veće troškove nego registracija fizičke osobe koja ne podliježe fiskalizaciji. Zbog nastalog problema, Federalno ministarstvo okoliša i turizma oglasilo se saopćenjem u kojem su objasnili kako su Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti (ZUD) moguća tri oblika registracije: pravna osoba, obrtnik i fizička osoba.

Posljednje je posebno važno iznajmljivačima. Zakonom su propisani elementi za kategorizaciju objekata koji se koriste za kratkoročni najam te definiraju zajedničke i podijeljene nadležnosti između FMOIT-a i jedinica lokalne samouprave, gdje je Ministarstvo nadležno za utvrđivanje kategorije objekata s četiri i više zvjezdica, a jedinice lokalne samouprave za niže kategorije.

Kako se pozivaju na isto zakonsko uporište, jedinice lokalne samouprave, koje se još nisu uskladile s važećim zakonom, mogu analogno primijeniti ponuđene obrasce za rješavanje ove problematike u svojoj nadležnosti.

– U vezi s nastalom situacijom u SŽ-u važno je reći da taj kanton nije donijeo ZUD niti analogno primjenjuje federalni zakon, a prema informacijama s terena, neke jedinice lokalne samouprave u SŽ-u ne informiraju stranke o mogućnosti registracije njihovog poslovanja kao fizičke osobe iznajmljivača, što je posebno dobilo na intenzitetu nakon dopisa kompaniji Booking.com. S obzirom na to da registriranje obrta ili gospodarskog društva izaziva značajno veće troškove, veliki dio ugostitelja doveden je u beznadežan položaj.

Iako cijenimo i pozdravljamo napore Turističke zajednice na smanjenju “crnog tržišta” i podizanju kvalitete pružanja ugostiteljskih usluga i u SŽ-u i u cijeloj FBiH, smatramo kako je nužno prije ovakvih jednostranih poteza provesti širu koordinaciju s nadležnim institucijama te osigurati mogućnost usklađivanja, sa zakonskim propisima, onih ugostitelja koji žele poslovati legalno. Iz gore navedenog očigledno je da to u ovom trenutku nije moguće uraditi, posebno ne u danom roku od 10 dana.

U vezi s tim ovo ministarstvo poziva Turističku zajednicu SŽ-a da prolongira rok kod kompanije Booking.com, a općine i SŽ da izvrše adekvatne pripreme i formiraju Povjerenstvo za kategorizaciju ugostiteljskih objekata – navodi se. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje