Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Izmjenama Zakona predviđeno oporezivanje svih dobitaka u igrama na sreću

Prema važećem Zakonu o igrama na sreću, kao i prema Prednacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću koji je upućen u proceduru od strane Federalnog ministarstva financija, prihodi od svih naknada za priređivanje igara na sreću su prihod Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno ove naknade se nikada nisu plaćale prema sjedištu priređivača niti je to prijedlog Ministarstva, rečeno je Feni iz Ministarstva financija FBiH, a u povodu informacija koje se u svezi ove problematike pojavljuju u javnosti.

Izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koje su predložene od strane Ministarstva, predviđena je obveza svih priređivača igara na sreću klađenja da za sve igre klađenja plaćaju jednake naknade za klađenje od ukupnog ostvarenog prometa tj. od ukupne uplate u svim igrama klađenja, čime će se stvoriti pretpostavke za značajan porast javnih prihoda koji se ostvaruju u ovoj oblasti.

“Također je predviđeno oporezivanje svih ostvarenih dobitaka u igrama na sreću bez obzira na visinu ostvarenog dobitka, dok se za dobitke ostvarene u nagradnim igrama desetorostruko smanjuje iznos neoporezive osnovice” – potvrđeno je Feni iz Ministarstva financija.

Predloženo je i da se sredstva po osnovu obračunatog i naplaćenog poreza na dobitke usmjeravaju u proračun općina u kojima se nalazi lokacija uplatnog mjesta (poslovnice) kladionice.

S tim u vezi, bitno je ukazati na činjenicu da porez na dobitke ni po važećem zakonu nije dijeljeni prihod, nego isključivo prihod jedinica lokalne samouprave” – ističu iz Ministarstva financija FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,