Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izgradnja ceste Stolac-Neum u punom je jeku, putovanje će biti upola kraće

Preuzmite sliku

Nakon potpisanog ugovora za izgradnju ceste Neum – Stolac, dionica Hutovo – Cerovica – Stolovi , nastavljeni su radovi na izgradnji posljednje dionice kojom će se konačno kompletirati izgradnja ceste Neum – Stolac. Vrijednost ugovora je 17.741.636,45 KM, a rok za izvođenje je 14 mjeseci.

Na budućoj dionici ceste Neum-Stolac radovi su u punom jeku. Najzahtjevniji dio projekta- tunel Žaba u dužini od oko 1 kilometra, privodi se kraju. Za nekoliko dana će biti asfaltiran, a kraj listopada rok je za završetak svih radova na tunelu. Započeli su i radovi na posljednoj dionici ceste Hutovo-Cerovica-Stolovi.

“Trenutno u toku imamo 3 dionice na kojima se obavljaju radovi, to je LOT 4, tunel Žaba, imamo LOT 7 dionica od 8,8, km u općini Stolac i počeli smo s radovima da spojimo Broćanac do tunela Žabe”, ističe Adnan Mostarlić, nadzorni inžinjer na dionici ceste Neum-Stolac.

“Projekat traje 2 godine i podijeljen u 7 sekcija. Dvije su potpuno završene. Ova sekcija će biti završena do kraja septembra, a ostale sljedeće godine. Ovaj tunel iza nas, kao i kompletna cesta će značajno doprinijeti brzini i sigurnosti prometa, kako lokalnom stanovništvu tako i putnicima.” ističe voditelj nadzora izgradnje ceste Neum-Stolac, Peter Murphy.

Za cjelokupan projekat izgradnje ceste Neum – Stolac biti će utrošeno oko 72 miliona maraka. Njen završetak posebno iščekuju turistički radnici i stanovnici Neuma, jer će se time skratiti i olakšati putovanje, a nadaju se i poboljšati turistički polažaj našeg jedinog primorskog grada.

“Došli ste ovim putem, vidjeli ste kako je uzak put, računska brzina je možda 40 km na sat, a ovdje je brzina projektirana 80 km, samim tim skraćuje upola putovanje.” ističe Adnan Mostarlić,.

Kompletna dionica ceste Stolac-Neum, u dužini od 36 kilometara, trebala bi biti u funkciji do konca iduće godine. Time će se jedini bosnaskohercegovački grad na moru konačno povezati kvalitetnom magistralnom cestom s ostatkom zemlje. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,