Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Izetbegović: Voljeli bi biti u koaliciji sa strankama koje neće kočiti procese

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izrazio je nadu da će ova stranka ostati na oko 30 ili 40 posto osvojenih glasova za državni i federalni parlament, budući da je do sada prebrojan mali broj glasova.

– Očekujemo najmanje jednak broj mandata kao prošli put. Onaj Klub SDA koji se Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gotovo prepolovio jer smo imali 10, a onda šest poslanika, sada će imati vjerovatno 11 poslanika – podvukao je Izetbegović.

Uz novinarsku konstataciju da su mnogi govorili da ne žele u koaliciju sa SDA, Izetbegović je kazao da je SDA jaka kao sljedeće dvije ili tri stranke koje su iza nje i jasno je istaknuo da će se s pobjednikom praviti koalicija, odnosno SDA će praviti koaliciju s njima.

Budući da za sada za hrvatskog člana Predsjedništva BiH vodi kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, novinare je zanimalo šta ukoliko predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović bude opstruirao formiranje vlasti jer je izgubio u utrci za Predsjedništvo, Izetbegović je kratko kazao “u ovoj zemlji radi po odredbama Ustava, a ne po željama Čovića”.

– Ni Bošnjaci nisu zadovoljni s tim da nas je u ovoj zemlji 50 posto, a pripada nam trećina vlasti i to je tako. Nismo zadovoljni ni time što postoji Republika Srpska, niti činjenicom da je Federacije BiH podijeljena na kantone. Svi nešto trpimo. Preporučio bih Čoviću da bude dio vlasti i predstavlja hrvatski narod proporcionalno osvojenim glasovima – kazao je lider SDA.

No, dodao je da bi u koaliciju voljeli biti s probosanski orijentiranim strankama koje su zrele i neće kočiti procese i reforme kao što su to neki činili u prošlom mandatu te poštovati i držati se dokumenata koji se potpišu kakav je Reformska agenda.

Kandidat ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je proglasio izbornu pobjedu te će u naredne četiri godine obavljati tu dužnost.

On je podvukao da će svi koji budu s njim u tročlanom Predsjedništvu morati poštovati Ustav BiH uključujući i kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji je također proglasio pobjedu za srpskog člana državnog Predsjedništva BiH.

Džaferović smatra da će njemu biti lakše biti član Predsjedništva BiH nego je to bilo Izetbegoviću, a istaknuo je da su BiH potrebni stabilnost, ekonomske reforme i integracije te će tražiti od izabranih članova državnog Predsjedništva da to bude fokus njihovog djelovanja.

– Tražit ću da svojim primjerom kao kolektivni šef države pošaljemo jasnu poruku da želimo stabilizirati političku scenu i da nemamo vremena baviti se ispraznom retorikom jer od nas ljudi očekuju stabilnost, razvoj i integracije – poručio je Džaferović.

Ocijenio je da je SDA dobila podršku jer narod vjeruje u ono što su uradili kao stranka na vlasti. Najavio je da će tako nastaviti i raditi, podsjećajući da je Izetbegović uradio dobre stvari te da je nalazio načina za rješenje problema zbog čega će i on nastaviti voditi istu politiku.

Kada je u pitanju Čović, mišljenja je da je on trebao o ovom trenutku promišljati i ranije te voditi računa o svom odnosu prema BiH, ali i Bošnjacima jer građani biraju članove Predsjedništva iz jednog naroda gdje je ključna riječi građani zbog čega trebaju voditi računa o svim građanima.

– Čović je trebao imati više sluha prema Bošnjacima u proteklom mandatu. Mnogo smo ga puta na to upozoravali i to je činjenica o kojoj se trebalo voditi računa kada se obavlja mandat. Da je imao više sluha situacija bi zasigurno bila drugačija – zaključio je Džaferović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,