Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Vidjet ćemo hoće li se Tužilaštvo BiH usuditi krenuti na Dodika

Preuzmite sliku

Javna tribina posvećena budućnosti Bosne i Hercegovine i Unsko-sanskog kantona, održana je u organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Ključ a prisustvovao je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, kazao da različiti faktori utječu na napredak BiH, poput kretanja u svijetu, stanja u Evropskoj uniji.

 • – Predstavnici međunarodne zajednice u BiH su postali odlučniji. Ovo što su sada odlučniji je posljedica djelovanja SDA – kazao je Izetbegović, podsjećajući na aktivnosti SDA koje su rezultirale donošenjem Zakona o zabrani negiranja genocida.

  Istaknuo je Izetbegović i značajnu ulogu predstavnika SDA u institucijama državne vlasti u lobiranju za interese BiH. Također je upozorio na postojanje agresivnog nacionalizma u susjednoj Srbiji, koji, kako je kazao, utječe i na BiH.

  Govoreći o odnosima Bošnjaka i Hrvata, predsjednik SDA je konstatirao da je potrebno te odnose unaprijediti. Naglasio je važnost takozvanog četvrtog političkog stuba u BiH, a to su građanske i ljevičarske stranke.

  Izetbegović se osvrnuo i na aktuelnu pandemiju COVID-19 apelujući da se treba vakcinisati, te upozorio da novi talas ide preko 95 posto na nevakcinisane.

  Referirajući se na uvrede Milorada Dodika na račun bošnjačkog naroda, Izetbegović je istaknuo da su Bošnjaci hrabar i uporan narod. Kao posebno pitanje je izdvojio rad Tužilaštva BiH.

  – Vidjet ćemo hoće li se usuditi krenuti na Dodika. Sve se svodi na to da na nama vježbaju mišiće – kazao je Izetbegović, pri tome podsjetivši na brojne neprocesuirane afere u entitetu Republika Srpska.

  Za SDA je kazao da je najvažniji faktor za opstanak BiH, te da je ta stranka spremna na različite političke poteze koji bi omogućili napredak BiH.

  – Mi moramo imati koherentnu strukturu od vrha do dna i imat ćemo je. Vraća se snaga SDA – izjavio je Izetbegović.

  Za SNSD i HDZBiH je kazao da su u defanzivi, pri tome podsjetivši na poteze predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u posljednjim godinama koji idu u prilog toj konstataciji.

  – SDA ima snagu i obračunat će se s onima koji prave probleme u BiH – poručio je Izetbegović.

  Izetbegović je pohvalio rad Vlade FBiH, naglasivši da je 2021. najbolja postdejtonska godina.

  – Govorili su da će sve pasti, da ta Vlada ne zna, da mjere ne valjaju, da će sve propasti. A rezultati su tu, samo treba vjerovati vlastitim očima – kazao je Izetbegović.

  Izetbegović je, govoreći o prijetnjama opstanku BiH, kazao da i velike sile neće dopustiti da uspiju planovi onih koji su pravili zločine i koji i danas provode destruktivnu politiku.

  Prethodno je Izetbegović, koji je bio u pratnji potpredsjednika SDA Šemsudina Dedića, održao sastanak s predstavnicima Općinskog odbora SDA Ključ i Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje