Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović u Kaknju: U narednom periodu moramo braniti sve što smo odbranili i državu i vjeru

Preuzmite sliku

Himnom države Bosne i Hercegovine i horskom izvedom pjesme “Ja sin sam tvoj” a zatim prisjećanjem i odavanjem počasti svim borcima koji su dali svoj život za državu Bosnu i Hercegovinu tribina je otvorena.

Predsjednik OO SDA Kakanj Nermin Mandra prisjetio se teškog vremena osnivanja ove općinske organizacije.

SDA se pojavila u najtežim i za nas sudbonosnim vremenima. Ne zaboravimo da su tada neke stranke zamrzle svoj rad, iste te stranke i njihovi derivati i danas zamrznu rad, kazao je predsjednik OO SDA Kakanj Nermin Mandra.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko dobojskog kantona Miralem Galijašević naglasio je važnost općinske organizacije u Kaknju.

 • Općinska organizacija SDA Kakanj jedna je od najuspješnijih organizacija u ZDK. To je prva i najjača strankavu ovom kantonu. Mi na populizam i laži odgovaramo radom, ZDK je kičma države odnosno Federacije BiH. Pobijedit ćemo jer ono što obećamo to uspunimo – kazao je Galijašević.

  Potpredsjednik SDA Mirsad Zaimović komparirao je trenutnu situaciju u svijetu navodeći kako se kroz historiju nakon ratova obično događali veliki politički sukobi, podsjetio je i na važnost situacije u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina.

 • – Imali smo pandemiju, ona je u jednom trenutku ekonomski zaistavila svijet. Evropa i svijet su bili primorani da štampaju novac. U međuvremenu se desio napad Rusije na Ukrajinu, a prije samo tridesetak godina imali smo agresiju 4. vojne sile u svijetu na Bosnu i Hercegovinu. Dešava se i kriza sa energentima. U teškim vremenima se prave prave izbori a ne kalkulacije, a mislim da znate šta je pravi izbor za Bosnu i Hercegovinu. Pozivam vas na sigurnost i ozbiljnost jer sad nije vrijeme za eksperimente kazao je potpredsjednik SDA Mirsad Zaimović.

  Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prisustovao je obilježavanju godišnjice osnivanja SDA Kakanj. Uz gromoglasni aplauz ispraćen je na binu.

  Izetbegović se osvrnuo na kulturno-historijski značaj Kaknja i njegove heroje ali i rudare po kojim je Kakanj poznat.

  – Imao sam čast prije mjesec dana dobiti zahavalnicu od rudara. Jedan mali napor smo uradili ja i Mirso da im se izađe u susret i izrazili su veliku zahvalnost. Mene je to dirnulo i to mi je jedna od najdražih zahvalnica. Onda su uradili još nešto, pozvali su nas u našu intimu, pozvali su nas u jamu. Pozivam svakog političara da siđe s njima i vide kako se zarađuje taj hljeb.

 • Istakao je da se pretvaramo se u zemlju staraca ako se balkanske inat politike nastave.

  – U narednom periodu ćemo morati braniti sve ono što smo odbranili, i državu i vjeru i … Pokušavaju da slabe institucije ali one su forme koje se teško razbijaju. Napadat će ih, ignorisat će ih i pokušati iscrpiti ali to će biti puno lakše odbraniti u odnosu na vrijeme kada smo ih izgubili, naglasio je Izetbegović.

  Izetbegović se pored SNSD-a i HDZ-a osvrnuo na bošnjačke stranke.

  – Bosnjačke stranke, s nekim je SDA u koalicijama ali to su uglavnom rivalstva. Zovu ih derivati SDA, oni se ujedinjuju u petorke šestorske i evo sada ih ima 11. Oni nikvog prodora nemaju u RS, imaju jednog Vojina Mijatovića. Zvali smo ih u koalicije u pregovore, odbili su. Jedino smo u RS uspjeli napraviti taj Pokret za državu, narod voli slogu, nadam se da će to dati rezultat – dodaje.

  Govoreći o protiv SDA udruženim strankama kazao je da takvi ne mogu predstavljati Bošnjake.

  – Kad onako napuste dženazu u Srebrenici, teško im dignuti ruke i sačekati da klanjamo dženazu. Ne mogu takvi predstavljati Bošnjake u ovoj zemlji.

  Izjava i prebrojavanju izazvala je veliku pažnju u javnosti.

  – Probosanski blok treba biti ujedinjen kao što smo u RS i tako ćemo imati snagu. Kad ovu borbu dobijem ja sam jako zabrinut kako ću ovo dalje voditi. Kad ja spomenem da smo se prebrojali i da bi se trebali braniti oni su zgroženi, nisu zgroženi što su odlikovali Karadžića.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,