Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Što se tiče odnosa s SBB-om šutim na mnoge izjave i pokušavam sačuvati koaliciju

Preuzmite sliku

Zašto su oni pozvali Dodika, to samo oni znaju. On je sa nulom pomnožio Hrvate u Republici Srpskoj

Gost Dnevnika 2 Federalne TV bio je lider SDA Bakir Izetbegović. Teme – odnosi HDZ-a i SDA, stavovi Fahrudina Radončića, politka Milorada Dodika, slučaj Aljoša Čampara, Asim Sarajlić

Komentarisao je i opciju “Malog Šengena” ocijenivši je dobrom idejom za Bosnu i Hercegovinu i region Zapadnog Balkana.

“Mali Šengen je šansa za Bosnu i Hercegovinu. To nije politička asocijacija, to nije Velika Albanija, ni Velika Srbija. To je ekonomska asocijacija i ne smijemo se bojati konkurencijskog pritiska Srbije. Mali Šengen će biti dobra vježba za EU”, rekao je Izetbegović.

Dotakao se i stanja u Kantonu Sarajevo, te stranačkih i unutarstranačkih odnosa.

“Sve je to na tankom koncu. Nije nemoguće da Kanton Sarajevo dobije novu vladu s obzirom na dešavanja oko Aljoše Čampare, ali nije nemoguće i da se potom opet vratimo. Vidjet ćemo šta će biti”.

“U SDA ima mjesta za Čamparu, on je moj prijatelj, voljeli smo se družiti i volio bih da ostane u stranci. Volio bih da ostane zapamćen po nečemu šta je dobro uradio, a ne po tome što je napustio SDA. Niko brže od njega nije napredovao u stranci”, rekao je Izetbegović.

O slučaju Sarajlić, zapošljavanju stranačkih kadrova…

“Mislim da se kod gospodina Sarajlića radi samo o jednoj preporuci telefonom, o jednom zapošljavanju”, kaže Izetbegović.

Što se tiče aktuelnih odnosa SBB-a i SDA…

“Ja sad šutim na mnoge izjave i pokušavam sačuvati koaliciju. Mi smo u isto vrijeme i rivali i saradnici. Radončić je pragmatičan i sposoban, sa prepolovljenim glasovima zadržao je SBB na istom nivou vlasti. Nije SDA imala štete od sudara s Radončićem, neki drugi su imali. SDA je sve to prolazila s 300.000 glasova. Loše je za Bosnu i Hercegovinu da opet imamo svađu s Radončićem, tako da ja šutim na mnog izjave. Nikad izaći iz vlasti neće”, zaključio je Izetbegović, koji se posebno osvrnuo na trenutnu situaciju i odnos s HDZ-om i njegovim liderom Draganom Čovićem.

Predsjednik Stranke demokratske akcije kazao je kako neće uskoro putovati u Zagreb, ali da će se već sljedeće sedmice sresti sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Što se Milanovića tiče, nema susreta dok hrvatski predsjendik ne ispoštuje jednu stvar.

“Zašto su oni pozvali Dodika, to samo oni znaju. On je sa nulom pomnožio Hrvate u Republici Srpskoj”, rekao je Izetbegović dodavši kako takvi srpsko-hrvatski susreti nikada nisu završavali uspješno.

Pogledajte o čemu nje sve Izetbegović govorio u spomenutom gostovanju…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje