Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Sloboda, nezavisnost i vladanje vlastitom sudbinom ciljevi kojim svaki normalan narod teži

Preuzmite sliku

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, poručio je da su sloboda, nezavisnost i vladanje vlastitom sudbinom vrijednosti i ciljevi kojim svaki normalan narod teži, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacije svih nivoa vlasti danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću. Delegacije su položile cvijeće i na spomen-obilježje Vječna vatra.

Nakon polaganja cvijeća kod Vječne vatre, Izetbegović je građanima Bosne i Hercegovine čestitao Dan nezavisnosti.

“Mislim da će, nažalost, trebati vrijeme i da će vrijeme uraditi ono što ne mogu da urade političari i da ćemo doći do onoga što je normalno, a to je da volite svoju zemlju, da je poštujete, da volite njeno ime, da poštuje komšije s kojim ste odrasli, to u ovom času nije tako”, kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje da li će mlađe generacije dočekati da sva tri člana Predsjedništva BiH i sve stranke u BiH Dan nezavisnosti obilježe na jedinstven način.

Smatra da “sloboda, nezavisnost i vladanje vlastitom sudbinom su vrijednosti i ciljevi kojim svaki normalan narod teži”.

“Mi smo to postigli. Prije 29 godina smo krenuli u tom smjeru i mi to danas imamo. To će generacije koje dolaze cijeniti jer naši preci su stotinama godina, po komandi nekih centara iz udaljenih gradova, išli ginuli i rasijavali kosti diljem svijeta i to se nikada više neće ponoviti i to je veliko. Za tu stvar smo se izborili, da vladamo vlastitom sudbinom, da o sebi odlučujemo, da smo slobodni ljudi”, rekao je Izetbegović.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje