Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Radimo stvari koje nas mogu učiniti opasnim u odbrani zemlje

Preuzmite sliku

Međunarodna zajednica se povlači u odnosu na Milorada Dodika, ne računa na ustupak kod Izbornog zakona i ide na dogovor nas u Federaciji BiH, kazao je lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović.

Izetbegović je kazao da nije potpuna istina da je američki diplomata Matthew Palmer na strani HDZ-a, kako se predstavlja u medijima.

“Palmer je jedan šarmantan i iskusan diplomata. Njegov je plan bio po strani staviti neke stvari, riješiti neke i izaći u susret Hrvatima. Ipak, oni su izašli s dobrim i temeljitim prijedlozima”, izjavio je Izetbegović.

Za tri člana Predsjedništva bi se brisali nacionalni prefiksi i direktan izbor, pojasnio je Izetbegović plan međunarodne zajednice, dodavši kako je biranje prefiksa njihove rješenja za domove naroda.

“HDZ taktizira. Ono što su nekad prihvatali, sad odbacuju kao što je ukidanje nacionalnih prefiksa. Mislim da je to njihova taktika, zauzimanje pozicija i da će nekad to prihvatiti jer je drugačije nemoguće implementirati presudu Sejdić-Finci“, izjavio je Izetbegović gostujući u programu televizije Hayat.

Za politiku Milorada Dodika u posljednje vrijeme kazao je kako je izgubio kontrolu, te će morati otići. Naveo je kako dosadašnje sankcije nisu dale efekta te će sigurno međunarodna zajednica i SAD ići na širi spektar.

Kazao je kako je formulacija “legitimni predstavnik” loše korištena, kako svako ko je izabran u skladu sa zakonom je legitiman.

“Treba razgovarati sa Milanovićem, Vučićem… Razgovarati, ali ne pregovarati. Ja ne mogu zamijeniti institucije da pregovaram, ali lideri trebaju razgovarati”, naveo je on te kazao kako Milanović nakon razgovora s njim nije imao problematičnih izjava.

Naveo je kako će sadašnja situacija ubrzati neke procese, ali da se trebaju uključiti svjetski lideri kao što su Biden, kao što je ranije bila Merkel…

“Ako nam i Dodik da neke garancije, ne treba se u njih pouzdati. Jedino konkretan interes ili strah. I da se nešto dogovorimo pitanje je šta će se desiti u Parlamentu. Aprilski paket je bio sjajan, a nama su u SDA iskočila dvojica iz kluba, nisu slijedila Tihića”, naveo je on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,