Petak, 10. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

858

OPORAVLJENI

101

UMRLI

35
Preuzmite sliku

Izetbegović primio izaslanstvo Vlade njemačke pokrajine Baden-Württemberg

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas izaslanstvo Vlade njemačke Savezne pokrajine Baden-Württemberg, predvođeno predsjednikom Winfriedom Kretschmannom.

Predsjedatelj Izetbegović naglasio je tradicionalno dobre i prijateljske odnose Bosne i Hercegovine sa SR Njemačkom, te iskazao uvjerenost da će ovaj posjet doprinijeti značajnijem proširenju suradnje, posebice u području ekonomije i obrazovanja.

Predsjednik Vlade Kretschmann informirao je predsjedatelja Predsjedništva BiH da se u njegovom izaslanstvu nalazi veliki broj gospodarstvenika, predstavnika obrazovnih institucija, kao i predstavnika civilnog društva koji dolaze sa namjerom da doprinesu intenziviranju odnosa između Bosne i Hercegovine i pokrajine Baden-Württemberg. Rečeno je da vlasnici tvrtki iz ove pokrajine imaju namjeru da ulažu u Bosni i Hercegovini, te da je neophodno raditi na jačanju vladavine prava, transparentnosti i uklanjanju birokratskih prepreka za realizaciju ovih ulaganja. Također se razgovaralo o sustavu dualnog obrazovanja u Njemačkoj i njegovoj mogućoj primjeni u stručnom obrazovanju radne snage u Bosni i Hercegovini, uz ekspertnu potporu njemačkih partnera.

Tijekom sastanka govorilo se i o Strategiji dunavske regije i mogućnosti da se Bosna i Hercegovina uključi u realizaciju projekata unutar te strategije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje