Četvrtak, 20. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Izetbegović: Prilazim kraju mandata, želim neke stvari da zatvorim

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostujući u Pressingu na N1 kazao je percepcija u javnosti vrlo loša, a da rezultat nije uopšte loš.

Kako podnosite sve ove krize? Kažu da ste glavni problem u BiH i regiji?

“Vjerovatno jesam onima koji bi da troše resurse BiH, da ne plaćaju, da grade mostove kojima zatvaraju BiH, da planiraju referendume o otcjepljenu od BiH, da prave teritorijalne i institucionalne kapsule unutar BiH. Mi smo ta brana 27 godina”, kazao je Izetbegović u Pressingu na N1.

Vidjeli smo da ste bili prilično suzdržani na trilaterali u Mostaru dok su ostali učesnici bili srdačni, izljubili se, a vi stajali po strani.

“Ko se s kim ljubio, ko se kako pozdravljao, ja to nisam registrovao. Ja sam radio ono što je moj posao tamo. Evo, ovo o čemu sam sad govorio. Imamo otvorena pitanja između dvije države, želim da ih riješimo. Troše nam vodu iz Drine, iz Buškog jezra, ne plaćaju. Pokušavali smo da te stvari riješimo. Vrijeme je bilo da uradimo neke stvari. Dok god stvari idu onako kako meni odgovara, mogu biti na oko pasivan. Kada stanu stvari, kada ne idu, naravno da ću se intenzivnije suprostavaljati i tražiti rješenje”, naveo je Izetbegović.

Kako je kazao, sve ono što je u Reformskoj agendi zacrtano je išlo.

“Percepcija u javnosti je vrlo loša, a rezultat nije uopšte loš. Ako imate par milijardi KM prikupljenih poreza više nego u prethodnom periodu, to je direktni pokazatelj jačanja privrede. Neke stvari su išle dobro, kada su zapele i ja sam počeo malo jače da se suprostavljam, da bivam glasniji. Prilazim kraju mandata, želim neke stvari da zatvorim, možda postajem malo nervozniji s godinama”.

S godinama ili zbog zbivanja na sceni?

“Nakon odlaska gospodina Konakovića, mi smo otvorili proces u Goraždu, Konjicu i Tuzlasnkom kantonu”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostujući u Pressingu na N1.

Konferencija za medije u Mostaru je bila na rubu incidenta. Vučić vas je čak optužio da ne govorite istinu.

“Naime, dva su prijedloga bila od strane Vučića kada govorimo o granici i centralama. Jedan je bio da se rade devijacije, da Srbija prelazi na našu stranu, a druga je bila da se na 99 godina da pravo služnosti ili kako Srbi kažu, službenosti. To su stvari koje ne rješavaju predsjednici. Mislim da druga dvojica članova ne bi imala ništa protiv o ta dva rješenja i ne vide problem. Ja vidim da jeste problem”, kazao je Izetbegović.

“Ako su poklopili zemljište, u funckiji tih elektrana, ako su protekle milijarde kubnih metara Drine, a nismo dobili pare, za mene je to problem. Ja to ne mogu prebijati preko koljena. Srbija nam nudi neizgrađeno zemljište. Ko je Bakir Izetbegović? Nije to moja ni Čovićeva ni Ivanićeva ćaćevina. Nisam spreman predati zemlju. Oni se takstativno nisu tu izjasnili. Čović je kazao da se nada da ću napraviti iskorak ka srbijanskom prijedlogu. Ne možemo razgovarati ozbiljno dok eksperti ne sjednu i ne pripreme neke prijedloge”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostujući u Pressingu na N1. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje