Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Izetbegović poručio bh. dijaspori: 7. oktobar učinite danom kojeg ćemo se svi sjećati

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obratio se danas na početku IX Kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Izetbegović je rekao da je kongres prilika da prisutne upozna s nekim procesima koji su se u BiH dešavali u vremenu koje je neposredno iza nas, te da će proteklih nekoliko godina biti upamćene kao vrijeme u kom se vodila teška politička borba između onih koji nastoje da izgrađuju mir, BiH i zajedničku budućnost u njoj, da je pokrenu na putu prema EU i NATO-u i onih koji nastoje da je koče, razgrađujui da političkim sredstvima postignu neostvarene ratne ciljeve.

“Mislim na protiv ustavne referendume, verbalne provokacije i udare na teritorijalni integritet, na sigurnosni i pravosudni sistem, na glorificiranje i nagrađivanje ratnih zločinaca i ratnih, paradržavnih, projekata. A sve se to dešavalo, i još uvijek dešava u našoj domovini. Uspjeh je bilo zadržati stabilnost, postići pozitivne pomake u takvim okolnostima spriječiti blokade i zastoje”, rekao je Izetbegović.

Predsjedavajući Izetbegović naglašava da su u takvim nepovoljnim okolnostima usvojeni strateški dokumenti koji su omogućili pokretanje BiH iz višegodišnjeg zastoja na putu integracije u EU i NATO, da je usvojena je, nakon 15 godina odlaganja i Strategija vanjske politike BiH.

“Nakon višegodišnjeg nastojanja konačno smo uspjeli usvojiti Politike o suradnji sa iseljeništvom. Apelacijama Ustavnom sudu smo spasili državljanstva stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji žive u dijaspori, spašena je njihova imovina u RS-u, doveden je u pitanje diskriminirajući 9. januar kao “Dan RS-a” i tako dalje”, dodao je.

Podsjetio je da je kompletiran i uručen Upitnik EK, te da će i dodatna pitanja brzo biti kompletirana, zbog čega se nada da ćemo do kraja godine BiH dobiti i kandidatski status za članstvo u EU.

“Usvojena je i Reforma odbrane koja je preduslov za napredak ka članstvu u NATO savezu. Solidni su, s obzirom na okolnosti i rezultati koje vlade u Bosni i Hercegovini čine u pogledu stabilizacije ekonomskih prilika u našoj zemlji. U tom smislu trebamo istaći rast BDP-a u 2017. od 3,0 posto i dosegao je rekordnih 30,156 milijardi KM, a 2016. i 2017. godinu obilježio je rast industrijskeproizvodnje, u prosjeku većem od 4,5 posto”, podsjetio je Izetbegović.

Ističe da je konstantan je uzlazni trend u bosanskohercegovačkoj vanjskotrgovinskoj robnoj razmjeni sa svijetom, a glavne karakteristike su mu bile povećanje obima ukupne robne razmjene, izvoza roba, smanjenje vanjskotrgovinskog robnog deficita i bolja pokrivenost uvoza izvozom. Izvoz je porastao za skoro 17% u prošloj godini i po prvi put je pokrivenost uvoza izvozom u ovoj godini prešla procenat od 66 posto.

Kazao je da, što se tiče javnog duga, Bosna i Hercegovina je umjereno zadužena zemlja.

“U poređenju s državama iz regiona, BiH je i u apsolutnom i u relativnom smislu najmanje zadužena država. Dug BiH je šest milijardi eura, što je ispod 40 posto BDP-a, dok je npr. javni dug Srbije premašio 25 milijardi eura (73 posto BDP-a), a dug Hrvatske je veći od 40 milijardi eura (više od 85% BDP-a)”, objašnjava Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglašava da se Bosna i Hercegovina nalazi među 20 zemalja svijeta sa najvećim porastom broja turističkih posjeta u zadnje tri godine i da je broj noćenja u 2017. godini dosega cifru više od 2,6 miliona.

“Moje obećanje iz 2014. godine o 100.000 novouposlenih u realnom sektoru u periodu od deset godina, već nakon četiri godine će biti ispunjeno sa minimalno 60 posto, dakle preko plana. Ovakvim rezultatima značajno je doprinijela i vaša aktivnost koju cijenimo i na čemu smo vam zahvalni. Doznake koje uglavnom predstavljaju novčanu pomoć porodicama, a koje su premašile tri milijarde KM, odnosno 18 posto BDP, značajno su pomogle ekonomskoj stabilnosti naše zemlje”, podvukao je.

Kazao je da država mora učiniti više za dijasporu i da postoje kočničari takvih procesa, jer oni koji ne vole BiH ne vole ni njenu dijasporu.

“Otpori su jaki. Vlasti BiH, onaj odgovorni dio te vlasti, pokazuje jasno opredjeljenje BiH da se svojoj dijaspori stavi na dispoziciju, da joj pruži neophodnu podršku u ostvarivanju prava u domovini. Prije svega opredjeljeni smo da uspostavimo i konstantno izgrađujemo normativni okvir i institucionalne mehanizme saradnje Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, na svim nivoima vlasti a posebno na lokalnom nivou. Cilj nam je da saradnja sa dijasporom postane dio pravnog poretka BiH”, ističe predsjedavajući.

Izetbegivić je poručio bh. dijaspori da joj želi pružiti veću podršku u ostvarivanju prava u zemljama u kojima živi, kroz bilateralnu saradnju sa tim zemljama i uspostavljanje i jačanje vaših predstavničkih tijela, a da posebnu pažnju treba posvetiti podršci u očuvanju maternjeg jezika, kulture i identiteta naroda i narodnosti BiH.

Od dijaspore očekujemo proaktivan pristup, inicijative i prijedloge u vidu konkretnih projekata i programa.

“Kao što postajete sve značajniji akteri u političkom, ekonomskom, obrazovnom, sportskom, kulturnom životu zemalja u kojima sada živite, od vas očekujemo da se na isti ili sličan način uključite u procese u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Vi posjedujete ljubav prema svojoj domovini, ali i znanja, vještine, vrijedne informacije, finansijski i društveni kapital, posjedujete iskustvo koje ste prikupili u razvijenim zemljama svijeta, pa vas pozivamo da zajednički gradimo i unapređujemo Bosnu i Hercegovinu sve dok ona ne dosegne standarde zemalja iz kojih nam dolazite”, ističe Izetbegović.

Pozvao je dijasporu da postane partner u izgradnji Bosne i Hercegovine, moderne, evropske države, gdje će svako na svakoj njenoj stopi, svaki njen građanin, bez obzira na vjeru i naciju, biti ravnopravan i zadovoljan, te naglasio da su to su procesi koji će trajati godinama, pa i decenijama i koji će zahtijevati strpljivost i istrajnost.

“Postoje i procesi koji traju samo jedan dan, nagli preokreti koji mogu nadoknaditi izgubljene godine. Sedmog oktobra ove godine dijaspora može pokazati svoju snagu i promijeniti političke balanse u Bosni i Hercegovini, naročito u RS gdje su Bošnjaci i Hrvati još uvijek građani trećeg reda. Patriotske političke snage u zemlji su postale faktor bez kojeg nema kalkulacija niti u BiH, niti na Balkanu. Ali taj politički faktor većinom ima snagu samo da zaustavi negativne tendencije i pokušaje”, dodao je.

Izetbegović ističe da za pokretanje zemlje u pravom smjeru nema dovoljno snage, jer otpori su prejaki, ali dodatnu snagu može dati samo dijaspora.

“Masovna registracija i izlazak na izbore, glasanje za patriotske, mirotvorne političke snage može u jednom danu promijeniti stanje u zemlji koju volite. Organizujte se i učinite taj napor. Učinite 7. oktobar 2018. godine danom kojeg ćemo se svi sjećati”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: