Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović o “non paper” dokumentu: Nećemo nikada dozvoliti da mjesta genocida budu išta drugo do BiH

Preuzmite sliku

“Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz „non papera“, udaraju na same temelje Evropske unije, tako da sve ovo što se događa trenutno nije samo problem nas u Bosni i Hercegovini ili regiji, nego i cijele Evrope.”

“„Non paperom“, čije se autorstvo pripusuje slovenskom premijeru Janezu Janši, zagovaraju se vrlo opasne teze o „razlazima“ i promjenama državnih granica na zapadnom Balkanu, koje bi mogle biti iskra novih sukoba i ratova”, kazao je Bakir Izetbegović za politicki.ba.

Reagirajući na objave medija u kojima se govorilo o ovom papiru, te njegovoj jutrošnjoj objavi, prvi čovjek SDA kaže kako “nekom ambicioznom „mudrijašu“ se može činiti logičnim prihvatanje podjele zemlje u kojoj žive ljudi i narodi koji su se sukobljavali, koji imaju suprotstavljene emocije i vizije, može mu se činiti iz perspektive njegovog ugodnog kabineta da bi to vodilo olakšanju i sretnijem životu ljudi.

“Ali, vara se, jer nije uzeo u obzir svu žrtvu kroz koju su patrioti Bosne i Hercegovine prošli da bi sačuvali njeno jedinstvo, i nije ukalkulirao da će to jedinstvo uvijek biti branjeno. Jer, nećemo nikada dozvoliti da mjesta genocida, patnje i stradanja budu išta drugo do Bosna i Hercegovina. Bošnjaci, koji su u prethodnim vremenima istjerani iz Srbije, a tragovi njihovog postojanja trajno izbrisani, sigurno neće dozvoliti da se takav proces nastavi i u njihovoj matičnoj zemlji. Nećemo ići nazad, ići ćemo naprijed, ma šta o tome mislili radikalni evropski desničari.

Bez obzira ko je autor „non papera“, kome je i kada uručeno to pismo, jasno je da dio desničarskih i profašističkih stranaka u Evropi zagovara teze koje se tamo navode i da je to opasnost, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijelu Evropsku uniju.

Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz „non papera“, udaraju na same temelje Evropske unije, tako da sve ovo što se događa trenutno nije samo problem nas u Bosni i Hercegovini ili regiji, nego i cijele Evrope.

Svakome ko imalo poznaje historiju, ko razumije aktuelne odnose u svijetu, jasno je da pokušaj cijepanja Bosne i Hercegovine ne bi izazvao samo sukob u našoj zemlji, nego bi se lančanom reakcijom sukobi prelijevali iz jedne u drugu državu u regiji. Ni zemlje Evropske unije ne bi ostale pošteđene u toj novoj spirali zla koja bi bila pokrenuta.

Vjerujem da je ogromna većina u EU sposobna da se izbori protiv fašističke manjine, islamofoba i secesionista, ali svi zajedno moramo biti oprezni, i u korijenu sasijecati bilo kakvu pomisao o promjenama državnih granica, jer je to otvaranje Pandorine kutije”, kazao je Izetbegović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje