Petak, 3. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

532

OPORAVLJENI

20

UMRLI

16
Preuzmite sliku

Izetbegović o Kukićevim metodama: Ovo nećemo dozvoliti

Odgovarajući na pitanja novinara, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je u Sarajevu kazao kako je na blokiranim saobraćajnicama “moralo doći do primjene policije, jer se radi o protuzakonitom okupljanju i zaustavljanju redovnog života i komunikacije u BiH”.

– To može itekako koštati našu privredu, jer su ljudi bili spriječeni da odu na posao, ljekaru, u školu… Hvala Bogu da se nije desio nijedan incident, a trebamo se potruditi da se i ne desi, naglasio je Izetbegović, konstatirajući da demobilisani borci koji ostanu bez zdravlja ili uđu u godine kada sebi ne mogu privređivati moraju biti zbrinuti od države.

– Moraju dobiti ili minimalnu penziju, ili drugi vid pomoći, ali se ne smiju naći u beznadežnoj situaciji i to će država uraditi. Federacija izdvaja skoro 3.5 puta više za skrb borcima od RS-a, i to ima svoje granice. Dakle, postoji momenat kada privreda to više ne može da nosi. Godišnje 670 miliona se izdvaja u te svrhe i to je na granici podnošljivog. Iza rata smo izdvojili 11 milijardi u te svrhe. Ako nastavimo da opterećujemo ovim segmentom budžete i privredu, počeće da pate penzioni i drugi fondovi i preko toga se ne može ići. Ali unutar ovoga fonda od 670 miliona, gdje se smanjuje broj korisnika, stvaraju se prostori. Ove godine se stvorilo 17 miliona, koji mogu otići u ove svrhe i ako treba dodat ćemo još, istakao je član Predsjedništva BiH.

Osvrnuo se i na trenutno stanje u stranci kojoj pripada.

– Mi smo se ranije odlučili da napravimo prečišćavanje vlastitih redova unutar. Oni koji ne rade dovoljno, odnosno koji na pogrešan način rade ili su pogrešno shvatili demokratiju, trebaju se ukloniti kako bi na njihove pozicije došli oni koji bolje razumiju demokratiju. Ono što je uradio gospodin Mirsad Kukić u Banovićima, a zatim taj metod proširio na Tuzlanski kanton, nije demokratija kakvu baštini i želi SDA, poručio je Izetbegović.

​Dodao je da “takav način širenja vladavine Kukićevim metodama nije SDA”.

– Ne možemo mi unutar SDA imati čitave segmente koji su okrenuti pojedincu. Mora se znati za piramidu i načine donošenja odluka. Neće rukovodstvo SDA pregovarati sa Kukićem o tome hoćemo li glasati za akcize ili usvojiti budžete. Ubuduće će ta struktura da radi onako kako treba, navodi on.

Rekao je i da su se u stranci ranije odlučili na “akciju čišćenja” ali da su je pomjerali.

– Kontrolisali smo taj proces i čekali da budu usvojene akcize, Zakon o PIO, Ruralna strategija, budžeti, te da se završi upitnik. I nije nas ova stvar zatekla, jer gospodin Konaković je već bio napustio SDA, kada smo mi donijeli ove odluke. Dakle, mi smo mogli tada stati, da smo htjeli ići ziheraški, ali nećemo trpiti ovo stanje. Biće demokratije u SDA i znaće se ko i kakve odluke donosi u stranci, zaključio je Izetbegović. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje