Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Ne može entitetska skupština nametnuti svoju volju niti državi BiH, niti OHR-u

Preuzmite sliku

U Fazlagića Kuli kraj Gacka danas je obilježena 29. godišnjica formiranja Samostalnog gatačkog bataljona ‘Šargan’.

Tokom svečanosti je otkrivena i spomen-ploča s ispisanim imenima Gačana koji su poginuli u periodu od 1992. do 1995. godine kao pripadnici Armije RBiH, MUP-a RBiH, te kao civili.

Tom prilikom lider SDA Bakir Izetbegović progovorio je o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji.

Na početku se osvrnuo na održanu sjednicu NSRS u Banjoj Luci gdje je odbačena odluka Valentina Inzka o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

– Ne može entitetska skupština nametnuti svoju volju niti državi BiH, niti OHR-u. Ovo vidim kao još jedan od neutemeljenih i nepotrebnih inata koji može trajati 10 dana ili 10 mjeseci, ali će proći. Nadam se da će proći i da neće krenuti dalje entitet RS u sudar sa državnim institucijama BiH, sa međunarodnom zajednicom, jer ne bih rekao da bi u tom slučaju dobro prošla. Svima bi to nanijelo problem i jedan zastoj u zemlji. Razumijem nervoze, ali neka prođe august i smiri se, te u septembru se trebamo posvetiti da stabiliziramo prilike u zemlji i da se uklone blokade. Da prihvatimo naravno civilizacijske vrijednosti, odnosno da uklonimo necivilizacijske, negiranja istine i slavljenja ratnih zločina – kazao je Izetbegović.

Na tvrdnje Milorada Dodika da će pokrenuti proceduru za smjenu Ćamila Durakovića, predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica, Izetbegović je kazao da će to vjerovatno i uraditi.

– Tako su i uradili s Bratićem, a onda će dobiti naš odgovor, a neće im se svidjeti. Bez ikakve potrebe stalno rade turnuse blokada i kvarenja odnosa, koji se odbijaju svima o glavu, a najviše onima koji to rade – poručio je između ostalog lider SDA, piše Hayat.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,