Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Ne mogu dvojica da rade posao koji treba da radi deset glavnih aktera u BiH

Preuzmite sliku

Na pitanje voditeljice Federalne televizije da prokomentariše pismo člana predsjedništva Željka Komšića upućeno u EU, Izetbegović je kazao da se u svemu slaže, ali da ne bi baš tako oštro nastupio.

Ovo sa mnom i sa Čovićem ne može dati rezultat, ne želim da odbacim stvari, pokušavam, nudim neke stvari, ali imamo interresornu grupu koja se upravo formira, imamo zahtjev od State Departmenta da se Predsjedništvo uključi snažnije – rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je naglasio da “nema pomaka” u pregovorima sa Čovićem, jer su stavovi previše udaljeni i da ne želi više pregovarati.

Nećemo da nama gospodin Čović i HDZ kažu da nećemo dobiti vladu, nećemo dobiti Ustavni sud dok ne izađemo u susret njihovim zahtjevima. Tako se sa SDA neće razgovarat niti će SDA tako pregovarat. Nek imenuju dva ministra onda možemo krenut – naglasio je Izetbegović.

Osim toga, rekao je da nema dogovora ako se ne ukloni asimetrija između Doma naroda Federacije BiH i Vijeća naroda Republike Srpske, jer spomenute institucije, po njegovom shvatanju, mogu samo štiti vitalni nacionalni interes i na tome će SDA insistirati do kraja.

Pozvao je na uključivanje opozicije u pregovore i naglasio da je međunarodna zajednica previše “mekana”.

Tražimo od međunarodne zajednice da stane čvršće, odveć su mekani, međunarodna zajednica je dopustila da se u ovoj zemlji nagrađuju osuđeni ratni zločinci, moraju čvršće stati iza principa koje proklamiraju – rekao je Izetbegović.

U kontekstu tvrdnji Dodika da će RS postati nezavisna država, a da je realno da to bude i Herceg-Bosna, Izetbegović je rekao da se “to nikada neće desiti, mogu samo rat napraviti, što se tiče Herceg Bosne to se više ni ne pominje, treći entitet ni HDZ ne pominje”.

VIDEO PRILOG POGLEDAJTE OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,