Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: ‘Nas frustrira što jedna stranka može zaustaviti šta god želi bez objašnjenja’

Preuzmite sliku

Razgovori o izmjenama Izbornog zakona ponovo su aktuelizirani, a nedavno je održan i sastanak delegacija SDA i HDZ-a. Lider SDA Bakir Izetbegović kaže da bi u cijeli proces izmjena Izbornog zakona trebalo uključiti i druge parlamentarne stranke, pravne eksperte i sve druge strane.

On kaže da od početka nije bio za reducirani format na čemu su insistirali predstavnici međunarodne zajednice jer su se vodili mišljenjem da su Izetbegović i lider HDZ-a Dragan Čović uspjeli riješiti pitanje izbora u Mostaru, a svjesni su da je tu glavna zamka te da ako se taj čvor u Federaciji razveže mogu se očekivati pomaci.

Mišljenja je da svi trebaju biti dio tih pregovora, jer cijela struktura neće biti u stanju uspostaviti Interresornu radnu grupu koja se treba baviti tim pitanjima, a kamoli da riješi pitanja koja nisu riješena kroz takozvani “Aprilski paket” i brojne druge napore međunarodne zajednice. Ne želi da ovi pregovori dožive kolaps, ali je izrazio bojazan da će upravo do toga doći uskoro jer su odveć udaljeni stavovi između SDA i HDZ-a. SDA insistira da se implementiraju presude Evropskog suda za ljudska prava koje stoje na građanskom principu da svaki građanin može glasati za koga god hoće i da se kandidira za svaku poziciju u BiH, što HDZ ne želi.

Najavio je da će u narednim danima biti organizirani sastanci radnih grupa s tim u vezi, ali Izetbegović smatra da su sve bliže tome kada će se reći da nažalost od toga nema ništa jer su pozicije odveć udaljene, osim ako HDZ ne pokaže više spremnosti na kopromis.

”Svi smo nezadovoljni nekim dejtonskim ustrojem. Nas frustrira što jedna stranka na 98 poslanika može zaustaviti šta god želi bez objašnjenja, ne da nam da formiramo Federalnu vladu, popunimo Ustavni sud, ali u RS-u nije tako”, kaže Izetbegović.

Ako HDZ, napominje, bude voljan da se sličan sistem u Domu naroda Parlamenta FBiH napravi kakvo je u Vijeću naroda RS-a i koje štiti isključivo vitalni nacionali interes i taj način se oslobodi volja većine iz Predstavničkog doma, onda će biti šanse da se napravi iskorak. Dvije i po godine je od izbora još nije formirana nova Vlada FBiH, ali Izetbegović kaže da neće biti nastavka bilo kakvih pregovora ukoliko se ne dođe iskoraka u tom smjeru i to da se imenuje novi saziv Federalne vlade, predsjednik te zamjenici predsjednika Federacije za što Izetbegović nije siguran da ima dovoljno glasova u Parlamentu FBiH.

”Ako se prebrojimo i vidimo da to nije moguće preostaje da imenujemo ministre u dva ministarstva i nastavimo tragati za tom većinom narednih nekoliko mjeseci. Ako do toga ne dođe to će biti sljedeći razlog zbog kojeg će pregovori biti zaustavljeni”, podvukao je Izetbegović.

U dijelu opozicije svaka aktivnost na NATO putu BiH tumači se kao odustajanje od članstva u ovoj organizaciji, odnosno kao korak unazad, ali lider SDA Bakir Izetbegović kaže da se BiH kreće naprijed u tom smislu, ali ne baš brzo. Radi se u skladu sa usvojenim strategijama, zakonima i odlukama Predsjedništva BiH koji se tiču i puta BiH ka članstvu u NATO-u te Izetbegović naglašava da je BiH dio Akcionog plana za članstvo (MAP) što je potcrtao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je podvukao da za razliku od Srbije koja je u Partnerstvu za mir, BiH ima druge ambicije koje će se, kaže Izetbegović, podržati i zaključuje da je BiH na tom putu kojim se kreće nešto sporije nego što bi on volio da se ide. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,