Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA: “Tražimo od Visokog predstavnika da tretira decenijama prisutne probleme”

Preuzmite sliku

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva SDA, a medijima se prvi obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović koji je govorio o odlukama Visokog predstavnika te politici SDA za naredni period.

Izetbegović je govorio o tome šta će tražiti u narednom periodu od visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Tražimo od Visokog predstavnika da tretira decenijama prisutne probleme i da ih ne preskače; na prvom mjestu mislimo na diskriminaciju u RS i da osigura simetrična i identična rješenje u oba entiteta u pogledu nadležnosti i funkcija Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS. Tu postoje teške diskriminacije. Trenutna rješenja dodatno diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u entitetu RS i ta dva naroda prestaju biti faktorom u entitetu RS. Pozivamo OHR da eliminiše diskriminirajuća rješenja zbog kojih Bošnajci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme vitalnog nacionalnog interesa u RS“, kazao je i dodao:

“To će biti jedna od glavnih političkih aktivnosti SDA u periodu pred nama“.

Dodaje da je opasno mijenjati etnički raspored funkcija u FBiH.

“Smatramo da je opasno mijenjati etnički raspored rukovodećih funkcija u FBiH a iz toga izuzeti funckije u RS. Nametnutim rješenjima je rečeno da premijer i predsjednik FBiH ne mogu biti iz istog naroda, dok u RS to mogu biti dva Srbina“.

“Konačno, nakon očiglednog izbornog inženjeringa cijenimo da i Visoki predstavnik treba završiti taj proces, kako bi se osiguralo elektronsko glasanje i spriječile krađe. Bez toga neće biti fer i poštenih izbora u BiH, idemo za dvije godine u lokalne izbore”, kazao je Izetbegović. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje