Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Nadam se da sastanak u Briselu znači kraj nerazumnih blokada

Preuzmite sliku

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) izjavio je kako je “politički sporazum koji su sinoć u Briselu usvojili članovi Predsjedništva BiH i većina predsjednika parlamentarnih stranaka važan korak na evropskom putu BiH”.

Izetbegović navodi da principi i obaveze iz sporazuma predstavljaju mapu puta koji ne samo da otvara vrata kandidatskog statusa za članstvo BiH u Evropskoj uniji, već osigurava bolju funkcionalnost institucija i usvajanje važnih zakona u području pravosuđa i borbe protiv korupcije.

“Nadam se da jučerašnji sastanak u Briselu predstavlja kraj nerazumnih blokada koje su u proteklom periodu svima nanosile štetu i da će se svi koji su prihvatili Sporazum, ali i oni koji to nisu uradili, pridržavati njegovih principa”, izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je zahvalnost predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i visokom predstavniku Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu na angažmanu i potpori u sporazumu i prihvatanju Sporazuma.

Sve detalje o sporazumu kojeg su bh. zvaničnici sinoć prihvatili u Briselu pročitajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,