Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović na sastanku predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović učestvovat će danas na sastanku predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana, koji će se, u okviru slovenačkog predsjedavanja Vijećem Evropske unije (EU), održati u Ljubljani i na Brdu kod Kranja.

Na sastanku, čiji je domaćin predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Igor Zorčič, razgovarat će se o ulozi parlamenata u vraćanju povjerenja u proces proširenja Evropske unije.

Očekuje se da će se učesnicima sastanka, osim domaćina, obratiti predsjednik Evropskog parlamenta David Maria Sassoli, te ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar.

Na marginama sastanka u Sloveniji, predviđeno je da predsjednici parlamenata zemalja zapadnog Balkana razgovaraju s mladima iz regiona o budućnosti Evrope, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Sastanak bi trebao biti okončan usvajanjem zajedničke izjave u kojoj će, kako se očekuje, učesnici sastanka istaći potrebu da se proces proširenja stavi visoko na listu prioriteta EU, te naglasiti da je evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana strateški važna za sigurnost, stabilnost i prosperitet regiona, kao i za budućnost EU i njenih država članica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje