Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik povuče potez

Preuzmite sliku

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu, upitan u vezi s osiguranjem sredstava za finansiranje izbora, izjavio novinarima da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik povuče potez.

“Vrijeme je da međunarodna zajednica radi svoj posao precizno, visoki predstavnik da omogući biračima da izaberu novu vlast”, kazao je Izetbegović.

Upitan da li ima komunikaciju s visokim predstavkinom u vezi s tim, Izetbegović je odgovorio: „Prije petnaestak dana on je mene zvao i pitao kakve su moje procjene u vezi s tim da će biti donesen budžet“.

“Ja sam kazao da ima nekih pomaka, ali da nisam optimista, da mislim da će se ipak dalje razvlačiti. On je odgovorio na to da će izbora biti i da se sredstva moraju naći. Prema tome, mislim da je on već donio svoje odluke, samo ih još nijen obznanio“,  kazao je Izetbegović.

Mi smo, naveo je on, pozvali Tužilaštvo i sve nadležne da se pozabave ovom situacijom. Istaknuo je kako se radi o kršenju Ustava, udaru na Dejtonski mirovni sporazum, kršenju Evropske konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, koja je dio Ustava BiH, radi se o kršenju zakona.

“Tako da mislim da ima prostora da se Tužilaštvo time pozabavi”, kazao je Izetbegović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje