Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović i Novalić s članovima Savjeta načelnika i gradonačelnika SDA

Preuzmite sliku

U Centrali Stranke demokratske akcije (SDA) održan je sastanak Savjeta načelnika/gradonačelnika SDA s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, premijerom Fadilom Novalićem i ministrima u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine iz SDA.

Razgovarano je o daljoj saradnji Vlade FBiH s općinama i gradovima u FBiH, mogućnostima unapređenja te saradnje, te realizaciji zajedničkih projekata.

Savjet načelnika/gradonačelnika SDA pozdravio je rad Vlade FBiH, s posebnim fokusom na usvojeni budžet FBiH za 2022. godinu. Naglašeno je da će ovogodišnji rekordni budžet značajno doprinijeti daljoj stabilizaciji ekonomskih prilika, te omogućiti i intezivniji razvoj lokalnih zajednica.

Premijer Fadil Novalić prezentirao je načelnicima i gradonačelnicima iz SDA budžet FBiH za 2022. godinu, uključujući ključne projekte čija je realizacija planirana u predstojećem periodu. Istaknuto je da je ovogodišnjim budžetom predviđen transfer općinama i gradovima u ukupnom iznosu od 39 miliona KM.

Posebno je naglašen značaj realizacije predviđenih infrastrukturnih projekata, finansijske konsolidacije javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, te usvajanja ključnih zakona kojima se reguliraju status i primanja penzionera i boračkih kategorija.

Realizirane i planirane projekte u okviru svojih resora načelnicima i gradonačelnicima su prezentirali i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Načelnici i gradonačelnici iz SDA su tokom diskusije ukazali na potrebu unapređenja efikasnosti institucija vlasti u borbi protiv korupcije, upravljanju prirodnim resursima, te jačanju podrške slabije razvijenim općinama, saopćeno je iz SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje