Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović i Čović se sastali sa Schmidtom: Evo šta su poručili nakon sastanaka

Preuzmite sliku

Pored mnogobrojnih političara koji su danas održali sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović su razgovarali sa njim o mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Izetbegović je neke od detalja razgovora iznio u objavi na svom Facebook profilu.

“Upravo sam završio telefonski razgovor sa Visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona BiH”, napisao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da je Visokom predstavniku iznio stav SDA o ovom pitanju.

“Prihvatljive su hitne izmjene koje će unaprijediti integritet izbornog procesa, kao i izmjene koje se odnose na poboljšanje funkcionalnosti Federacije BiH. Naglasio sam da sve preko toga može biti predmetom pregovora koji će uslijediti tek nakon završetka izbora i formiranja nove strukture vlasti”, dodao je lider SDA.

Čović je na svom Twitter nalogu potvrdio da se sastao sa visokim predstavnikom, napisavši da mu je u razgovoru “ponovio da je jednakost i nediskriminacija tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana od najveće važnosti”.

Istaknuo je i da mu je žao što BiH ovo pitanje ne može riješiti unutrašnjim dogovorom.

“Žao mi je što se Bosna i Hercegovina doživljava kao zemlja koja nema dovoljno domaće snage da provede reforme”, napisao je Čović na Twitteru.

Podsjećamo, danas je Schmidt obavio konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka, a  u javnosti se špekuliše kako visoki predstavnik BiH razmatra mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona po želji HDZ-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje