Petak, 19. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Izetbegović i Čović: Na korak do ulaska u koaliciju na svim nivoima

U prostorijama Stranke Demokratske Akcije (SDA) danas je održan sastanak predstavnika ove stranke i HDZ-a.

Nakon sastanka medijima su se obratili predsjednici stranaka – Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

“Još jedan sastanak u dobroj atmosferi. Mislim da smo napravili još jedan korak za ulazak u koaliciju na svim razinama. Na kantonalnom nivou to se već dogodilo. Ostalo je da se napravi neki dogovor među bošnjačkim strankama u narednih deset dana. Do marta bi trebale biti formirane koalicije. Bilo je govora i o prioritetima na koje se trebamo fokusirati. To je europski put, NATO put, oporavak privrede, nova radna mjesta, zaustaviti odlazak mladih. Konstituisanje Doma naroda u fedralnom parlamentu, ali i na državnom nivou. Mislim da idemo u pravom smjeru”, rekao je Izetbegović.

“Kao što ste čuli, ovo su osnove i tačke oko kojih smo se dogovorili. Želimo i da vanjska politika bude tačno određena, te da što prije formiramo vlast. Mislim da je saradnja ove dvije stranke važna za očuvanje naroda i Bosne i Hercegovine i poboljšanje odnosa. Evropski i NATO put nemaju alternative i svaki predstavnik HDZ-a. Što se tiče Vijeća ministara to moramo odraditi odmah. Što se tiče fedralnog nivoa, čim središnje izborno povjerenstvo da dozvolu i vjerujem da ćemo imati do kraja sedmice uspostavljen Dom naroda.

Mislim da imamo dovoljno dobre većine i da smo stvorili dobar ambijent. Radili smo danas u korektnoj atmosferi. SNSD je treći partner, to je evidentno, osnova svega će biti socio-ekonomska politika. Kandidatski status BiH za EU trebalo je biti već prošle godine, ali nije uvojen izborni zakon, tako da su iste stvari i danas ispred nas.”, rekao je Čović i dodao:

“Ja sam upoznao kolege danas da sam razgovarao i sa gospodinom Dodikom, sa gospodinom i Radončićem, ali o bloku iz bošnjačkog naroda neće odlučivati HDZ, već onaj ko ima legitimitet”, rekao je Čović.

“HDZ nikada nije uslovljavao ko će činiti bošnjacki korpus, mi ćemo razgovarati sa SBB, PDA i drugim, ali nećemo tražiti da nastupaju kao blok. SDA je rekla da – svima, a stranke SBB i SDA su sarađivale odlično, bilo je nervoze i frustracije od strane gospodina Radončića”, zaključio je Izetbegović.

Kako riješiti pitanje NATO-a sa SNSD-om

“Razgovarali smo i dobili smo kao rezultat volje građana srpskog naroda, SNSD je nezaobilazan partner i partner bez kojeg ne može vlast. To je pitanje oko kojeg partneri trebaju pronaći zajedni dogovor. Treba razgovarati. Imamo jasne stavove svi i oko svega možemo razgovarati”, rekao je Čović.

“Aktivacija MAP-a kroz godine nije članstvo u NATO-u i nadamo se da će SNSD odustati od uslovljavanja i da ćemo zajedno pronaći put, a samo članostvo u NATO-u je nešto o čemu će biti još rano odlučivati”, rekao je Izetbegović. (Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje